25 hetes ikerterhes vagyok, a laborvizsgálaton magas lett a vasam (9-26-ig normális, nekem 31). Jövő héten megyek az orvosomhoz, de addig is érdekelne, hogy találkozott-e már más is ezzel a problémával. Milyen hatással lehet a magas van a gyerekekre?
A vas értéked nem olyan magas, hogy problémát okozzon. Az extrém magas vas szintek okozhatnak vas lerakódásokat a szervekben, de ez általában egy bizonyos vas-anyagcsere betegségnél fordul elő.
Amúgy a szerum vas szint laboratóriumi meghatározása elég labilis, mert a módszert sok minden befolyásolja. Tehát bizonyos hibaszázalékkal kell számolni.
Az orvos ilyenkor azt javasolhatja, ha szedsz vas tartalmú gyógyszert, azt átmenetileg abba kell hagyni.
Én pont a múlt héten voltam hematológusnál, mert nagyon "leszívtak" a gyerekek, igencsak vérszegény lettem. Naponta 3x kell szednem az Aktiferrint, 2x a Folsavat, mellé persze a Gravida és a Magne B6.
A kontroll már javuló vérképet, és feltöltődött vasraktárat, valamint sok ún. retikulocitát mutatott, úgy magyarázta a doktornő, hogy ez azt jelzi, hogy reagál a szervezet a kezelésre, és kifejezetten jó, hogy a vas és retikuocita magasabb a normál tartománynál, és tovább kell ebben a mennyiségben szednem a gyógyszereket.
Szóval saját példám alapján nyugtatni tudlak, de persze az orvosod szava lesz a döntő!
Jó egészséget!
20 hetes ikres kismami
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!