Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Utrogetstan és Clexane segítet...

Utrogetstan és Clexane segített már nektek? Pajzsmiirgy túlműködés terhesség alatt baj?

Figyelt kérdés
2009 5hét 6nap spontán vet., 2011.04.04.missed ab. most újra siekrült 3hónap után:) ezeket kaptam.valaki használta már és így megmaradt?Lesz hétfőn vérvételem meg endokrinológus a pajzsmiirgy miatt,hogy normalizálják.
2011. júl. 2. 09:23
 1/9 anonim ***** válasza:

utro ugye az progeszteon,a clexan vérhígító

segíthet,DE amíg vacak a pm-ed semmi nem biztos

előbb kellett volna beállítani,reméljuk nem lesz baj..

Sajnos a pm alul és túl működés is gond terhességben....

Azt iszon nem értem,hogy ha a doki tudta,hogy nem jó a pm,akkor miért nem állították be terhesség előt!!!!

Üdv:egy régi pajzsmirigyes anyuka

2011. júl. 2. 09:27
 2/9 A kérdező kommentje:
Hali..nem tudta..ezt a vért csütörtökön vette le és du.-n tudta meg...,de írta, hogy terhesség is okozhta emelkedett tsh-t így ne aggódjak :) hétfő lesz ujabb vérvét ha ott is túlműködik akkor endokrinológus és gyógyzseresx beállitás. mondta ne aggódjak ha alul működés lenne az rosszabb
2011. júl. 2. 09:42
 3/9 A kérdező kommentje:

TERHESSÉG ALATT NORMÁLISAN BEKÖVETKEZŐ VÁLTOZÁSOK

A terhesség egészséges szervezetben is változást okoz a pajzsmirigyen.

Az ókori egyiptomi orvosok vékony fűszálat kötöttek a fiatal asszony nyakára, s ha az elpattant a nyak vastagodása miatt, gyanították, hogy terhes lett…

A nyak megvastagodásának oka eredetileg jódhiányosabb területeken a terhesek fokozottabb vizelet jód ürítéséből fakad - a pajzsmirigy térfogat növekedése elérheti a 30 %-ot. Ki kell emelnünk azonban, hogy a terhesség jelentős, szembeszökő pajzsmirigy nagyobbodással, strumával NEM jár együtt, ennek megjelenésekor pajzsmirigy betegség irányába történő kivizsgálás szükséges. A pajzsmirigy túlműködés a cukorbetegség után a második leggyakrabban kifejlődő hormonális rendellenesség terhesség során.

A magzat fejlődésének korai időszakában (11. hétig) a méhlepényen átjutó anyai pajzsmirigy hormonok felelősek a megfelelő fejlődésért, később a magzat saját, már kifejlődött pajzsmirigye termeli a szükséges hormonokat(16. héttől). Több fejlődési rendellenesség lép fel az alacsonyabb hormonszintek mellett, mintha emelkedettek az értékek (utóbbiak egyéb, főleg szívműködéssel kapcsolatos szövődményeket okozhatnak)

Alapjában véve bármilyen pajzsmirigy működési rendellenesség mellett kihordható a terhesség, ha bekövetkezik… Nehéz a teherbeesés pajzsmirigy túlműködés és alulműködés eseteiben. Ismételt spontán abortuszok esetén pedig a pajzsmirigy krónikus autoimmun gyulladására is érdemes gondolni.

TERHESSÉG ÉS PAJZSMIRIGY-TÚLMŰKÖDÉS

Minden 1000 terhes nőnél kb. 2 esetben alakul ki pajzsmirigy túlműködés .

A pajzsmirigy túlműködés ugyanúgy jelentkezik, mint egyébként, csak szembeötlőbb lehet a testsúlygyarapodás elmaradása illetve a kifejezett testsúlycsökkenés jó étvágy mellett.

Szaporább szívműködés, izzadékonyság, fáradékonyság, hőemelkedés, hajhullás, remegés egészíthetik ki a panaszokat. A betegséget alacsonyabb sTSH szint mellett emelkedett FT4 és FT3 vagy emelkedett FT4-index és FT3-index értékek mutatják laboratóriumi szempontból.

Amennyiben előzetesen már kezelték pajzsmirigy túlműködés miatt, a terhesség első harmadában az átlagosnál sokkal nagyobb az esély a betegség kiújulására, ennek tudatában kell lennie.

Pajzsmirigy túlműködés kezelése közben is teherbe eshet, ez nem jelenti a terhesség megszüntetésének indokát. A gyakorlat szerint a méhlepényen át nem jutó pajzsmirigy hormon termelést gátló gyógyszert adunk (ne bántsuk a magzati pajzsmirigy hormontermelést) - ilyen a propyl-thiouracil (Propycil). Sem ez a gyógyszer, sem a Metothyrin nevű készítmény nem okoz fejlődési rendellenességet a magzaton.

Általános életviteli tanácsként említhető a fizikai kímélet, a megfelelő folyadék bevitel, a meleg és a napsütés kerülése, jódtartalmú gyógyszerek és természetgyógyászati szerek kerülése.

A szapora szívdobogás miatt alkalmazott bétablokkoló gyógyszerek sem okoznak problémát a jól adagolt esetekben. Gyógyszeresen nehezen karbantartható (labilis) betegség esetén gyakran elvégzik a pajzsmirigy műtétet a terhesség második és harmadik harmadának határán. A műtét nem jár nagyobb veszéllyel sem az anyára, sem a magzatra.

Speciális eset, amikor a magzati szívhangok válnak szaporává, noha az anya pajzsmirigy hormonszintjei jók. Autoimmun hipertireózisban a pajzsmirigy működést fokozó fehérje anyagok átjuthatnak a méhlepényen s ezek okozhatják a magzati pajzsmirigy hormon túltermelést és struma kialakulást - ebben az esetben ad a kezelő orvos méhlepényen átjutó, a magzati pajzsmirigy hormon termelést gátló Metothyrin nevű gyógyszert.

Terhesség alatt a hipertireózis szorosabb ellenőrzést igényel. Kiemelten fontos, hogy szülés körül mindenképpen normálisak legyenek a hormon szintek, mert normális szüléskor a fokozott megterhelés melletti emelkedett pajzsmirigy hormonok kritikus helyzetbe hozhatják a szülő nő szívét.

Szülést követően a pajzsmirigy túlműködés fellángolhat, 2-3 hónapig fokozottabb ellenőrzést igényel. (Szülés után az egyszer már előzetesen kúraszerűen kezelt pajzsmirigy túlműködés kiújulhat 1 éven belül akkor is, ha maga a terhesség minden gond nélkül lezajlott és nem volt szükség a pajzsmirigy kezelésére.) A kezelés az anyatejbe át nem jutó Propycil-lel folytatódik.

2011. júl. 2. 11:03
 4/9 anonim ***** válasza:

1.vagyok

Igen ezekkel én mind tisztában vagyok sajnos:(((

3 vetélésem volt és senki nem értette miért.Minden eredmény jónak tünt.Mire egyszercsak kiderül a pajzsmirigy probléma.

Mivel írtad,hogy Neked is volt 2 ,így én egyből arra gondoltam,hogy az esetlegesen nem felfedezett pm gond okozhatta.Mennyi idős terhes vagy?Mert ha a terhesség miatti a pm hormon változás,az csakis a 6-8 hét körül jelentkezik és nem előbb.Tehát ha fiatalabb terhességed van 6 hétnél,akkot szinte 100% ,hogy nem a terhesség okozza a pm változást hanem ez egy nálad már régebb óta fennálló probléma,ami esetleg az eddigi vetéléseket is okozhatta.Egy viszot biztos,mindenféle pm hormon eltérést kezelni kell,mert a magzat idegrendszeri károsodásáshoz,koraszüléshez,vetéléshez vezethet.

Egész terhességemet az endokrinológián töltöttem,mert folyamatosan ellenőrzésre jártam.És amellett,hogy szedem a pm gyógyszert(hormonpótlást),még szednem kell béta blokkollót és vérhígítót is.Sőt mivel császárom volt,mert nem szülhettem simán,így 6 hétig a műtét után Clexánnal szúrtam magam.A terhesség első 14 hetében pedig napi 5 szem Utrot is kaptam pótlásnak.

2011. júl. 2. 20:05
 5/9 A kérdező kommentje:

utolsó mensitől nézve 4hét 4 nap de mivel 14.én voltam uh-n akkor látta, hogy peteérésem van így nem lehetek csak 2 hetes. Nekem túl működik ezek amiket írtál alul működésnél jelentkezhet."idegkárosodás, vetélés stb. "

Neked alul vagy felül működött?

2011. júl. 2. 23:47
 6/9 A kérdező kommentje:

Alapjában véve bármilyen pajzsmirigy működési rendellenesség mellett kihordható a terhesség, ha bekövetkezik… Nehéz a teherbeesés pajzsmirigy túlműködés és alulműködés eseteiben.

Nekem missed ab. utáni próbálkozásnál 1re sikerült tehát nagy baj nem lehet de majd hétfőn az újabb vérvétből kiderül.Majd írok.szia

2011. júl. 2. 23:49
 7/9 anonim ***** válasza:

2 hetes terhesség nincs!:)

4hét 4 nap teljesen reális,mert ha 14-én volt peteérés,akkor most 4-5 hetes vagy.

Ugyanis a terhességet a mensitől számolják vagyis nem is vagy még terhes,de már 2 hétnél tartasz:D

Kívánom,hogy minden rendben legyen veletek....

Nekem sokat begyullad a pm-em így hol alul,hol túlműködik sajnos:(((

2011. júl. 3. 07:56
 8/9 A kérdező kommentje:
Hali. azt mondta az endokrin. ,h nincs vele teendő picit magas de nem veszélyes a picire sőt nem túlműködik hanem ultrahang szerint gyulladt.nemrég nathas voltam.azt mta a doki a natha ezt rontja a terhesség gyógyítja. amit mutatott a fT3, fT4 az az érték amire alapba beállította volna,mert nem 100%-ban szokták beállítani. minden ok :-) nincs gyógyszer csak a többi MagneB6,Utro,Clexane,folsav,Gravida
2011. júl. 4. 22:23
 9/9 anonim ***** válasza:
Örülök!!!! :) Vigyázz magatokra!
2011. júl. 5. 08:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!