Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » A+ a vércsoportom, az apáét...

A+ a vércsoportom, az apáét nem tudom, mikor sárgulhat be a babám?

Figyelt kérdés
Lehet gyagya a kérdés, de bioszon utáltam ezt a részt, és foggalmam sincs. :-)
2009. márc. 25. 19:05
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

nem vércsoporttól függ

mi mindketten B+ ak vagyunk s sárga lett

2009. márc. 25. 19:13
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Az újszülött kori sárgaság élettani okokból következik be, és nem igazán függ a vércsoporttól.

[link]

Rh összeférhetetlenségről akkor beszélünk ha az anya rh negatív vércsoportú a baba pedig rh pozitív.

2009. márc. 25. 19:14
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
Valódi icterus (igazi sárgaság) akkor alakul ki, ha a lebomló vörösvértestekből származó epefesték, a bilirubin felszaporodik a vérben, és a bőrt, valamint a sclerákat (a szemünk fehérjét) is enyhén vagy kifejezettebben sárgára színezi. A bilirubin keletkezése után a vérben keringve és a szövetekben, így a bőrben felszaporodva sárgaságot okoz, de más káros hatása is lehet. E bilirubin, az úgynevezett indirekt bilirubin vízben oldhatatlan, így a vese nem tudja kiüríteni. Az indirekt bilirubin-anyagcserezavar egy speciális formája a koraszülöttek, újszülöttek sárgasága, amikor is a magzati életsorán nagy számban jelenlévő, úgynevezett magzati hemoglobint tartalmazó vörös vértest bomlásnak indul. A hemoglobin a vörös vértestjeinkben lévő festékanyag, ami a vérben az éltető oxigén szállításáról gondoskodik. Ennek magzati változata megszületés után lebomlik, és kicserélődik úgynevezett felnőtt típusú vérfestékre. A lebomlott hemoglobinból keletkezik a sárga epefesték. Az újszülöttek mája sok esetben átmenetileg még nem elég érett arra, hogy ezt az anyagot összekapcsolja egy glukuronsavnak nevezett vegyülettel, ami a bilirubint vízoldékonnyá téve a vese által kiüríthetővé teszi.
2009. márc. 25. 19:20
 4/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat! Ciki, hogy foggalmam se volt erről, de most már tudom!

Köszi mégegyszer mindenkinek! :-)

2009. márc. 25. 19:23
 5/5 anonim ***** válasza:

Én RH negatív vagyok, pozitív ellenanyaggal, nekem azt mondták, hogy ez okozhat majd sárgulást a babámnál. A védőnő is meg a doki is mondta.

Mivel te pozitív vagy, nem hiszem, hogy ha a ti babátok sárga lesz, akkor az emiatt van.

2009. márc. 25. 20:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!