Mi jár nekem? Ha 2007-től 2009-január 30. -ig, ALKALMI MUNKAVÁLLALÓI kiskönyvel dolgoztam? Jár a gyed? Vagy mi jár?
köszi a választ!
De,sajna nem találok semmi érdemlegest:(
Szia! Itt hasonló kérdést tettek fel, lehet, hogy a válasz Neked is segít: "Jelenleg hivatalosan munka nélküli vagyok (a párom vállalkozásában dolgozom nem hivatalosan), AMK kis könyvem van+fizetem azt 4350 Ft-ot az apeh-nak az eü.hozzájárulást, vagy mi a szöszt! Szóval: a elmennék szülni, akkor csak az alanyi jogon járó gyesre vagyok jogosult (kb:28000)vagy esetleg igényelhetném a gyed-et is, mivel van 180 biztosított napom, csak nem tudom hogy az apeh-os biztosításom érvényes-e erre!de ha nem akkor az AMK köny igen ha 2 év alatt van 180-napom?
Kedves Kérdezô,
az Alkalmi Munkavállalói Könyvvel való foglalkoztatás "szabályos munkaviszonynak" számít, a munkáltató fizeti utána a járulékokat stb., tehát az AMK-ba jegyzett napok beleszámítanak a tgyás-hoz, gyed-hez szükséges 180 napnyi biztosítottságba.
Nem is ezzel van a gond, hanem azzal, hogy van még egy feltétele a tgyás-nak és a gyed-nek: a szülés előtti két évben szükséges 180 biztosított napon kívül annak a feltételnek is teljesülnie kell, hogy a biztosítás tartama alatt szül. Magyarán, ha nem lesz biztosított (pl. nem lesz munkaviszonya) a szülés napján (illetve ha nem a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül szül), akkor hiába a másik feltétel teljesítése, nem lesz jogosult csak az alanyi jogon járó gyes-re.
A saját maga után fizetett egészségügyi hozzájárulás csak egészségügyi ellátásra jogosít, pénzügyi ellátásra nem. Pénzügyi ellátásra a munkaviszony jogosítaná, mely által járulékalapot képező jövedelme lenne. Illetve: ha pl. a párja vállalkozásába be lenne jelentve hivatalosan, tehát biztosított lenne, akkor lehetne megnézni az AMK-t...
Érdemes számolniuk, hátha "megéri" anyagilag is, hiszen nem mindegy, hogy 2-3 éven át milyen havi ellátással kalkulálhatnak."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!