Ha anyósom macskákat fogdos én elkaphatom s toxoplasma fertőzést rajta keresztül? Mondjuk ha náluk eszem?
Jajj ne parázz már ennyire!!! A toxoplazmán a legtöbb ember már gyerekként átesett. Ráadásul nem a cicától fogod elkapni, max. az ürülékétől, de ugyanígy a földdel szennyezett zöldségfélén (pl. sárgarépa) is ott lehet, szóval ezzel az erővel a piacon válogatás közben is elkapod.
Ha ennyire félsz, szűresd magad, hogy átestél-e már toxoplazmán (egyszerű vérvétellel kiderül) de majdnem biztos, hogy igen, hacsak nem burokban nevelkedtél.
Csak ne edd meg az anyósod :)
Viccet félre téve: fogalmam nincs, nem hiszem, hogy azt elkaphatod, de biztos hogy én nem szívesen ennék ott. Illetve terhesen elkerülném egy az egyben. Fujj, elég furi helyzet. Picit hasonlóan vagyok én is. Nincs macska meg ilyenek, de a higiéniájával nem vagyok megelégedve. Úgy értem, én nem tenném le a kaját a pultra, mikor az nem lett letörölve, az 5 napos morzsa ott figyel... meg minden.
Neked tulajdonképpen az anyósoddal van problémád és ez a toxoplazma csak ürügy arra, hogy szapulhasd..
De előbb kapod el saját magad közreműködésével, mint az anyósodtól.
Amúgy az egy legenda, hogy a legtöbb ember átesett rajta gyerekkorában. A családunk kutyát tenyésztett, macskát tartott, most a kisfiamnál megcsináltattam a szűrést, hát negatív, sosem kaptam el, nem vagyok ellene védett. Semmi gond, most újra babát várok, van már 4 éve 3 macskánk, a szűrést most is megcsináltatom. A fiam egészséges.
Kedves kérdező! Mielőtt mindenféle feltételezésekbe bocsájtkozol, ha már úgyis netezel, ugyan olvass már utána, hogyan terjed a toxoplazma! Mert nem attól, hogy anyósod megfogja macskás kézzel a sült húst.
Az más kérdés, hogy azt a húst nem szívesen enném meg, de a fertőzés tényleg nem így működik.
Én is gyerekkoromba kaptam el mert volt cicánk, de nem csak az ürülékétől lehet elkapni, hanem, ha megmar, akkor ugyanúgy bejut a vérkeringésbe.
De egyébként anyósodnak megmondhatod, hogy figyeljen kicsit jobban oda, mosson gyakrabban kezet, de ha főz akkor egyáltalán ne nyúlkáljon a macskához én főzés előtt sose tudnék kutyás és macskás kézzel ételhez nyúlni ez alapvető szerintem! De ne aggódj, nem kapod el feltétlenül, de egy vérvétel kimutatja, ha nagyon aggódsz!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!