Május 31-ig van szerződésem, júli 8-án szülök. Járni fog a TGYÁS?
Járni fog. Mondjuk attól is függ, hogy mennyi ideig dolgoztál előtte... de gondolom nem 3 hónapig. Már most megigényelheted, de a folyósításhoz majd kelleni fog a gyerek születési anyakönyvi kivonata, úgyhogy ráérsz a szülés utáni napokban is. (illetve a férjed).
Tgyás után a GYED is jár.
Helyesbíteném az első választ, mert ez így nem pontos.
A jelenlegi állapotban a tgyás valóban járni fog, viszont a gyed nem, mert a gyed igénylés feltétele igényléskori biztosítottság, vagy tgyás alatt megszűnő munkaviszony.
Mivel okkal feltételezem, hogy a 365 napod megvan, két dolgot tehetsz: májsu 31-el megszűnik a szerződésed, június 1-el elmégy passzív táppénzre, majd tgyásra. Amikor a tgyás megszűnik, akkor igényelsz álláskeresési támogatást, és annak a fennállása alatt igényled a gyedet, így az is járni fog.
A második lehetőség, hogy a munkaviszony megszűnése után álláskeresésit igényelsz, és a tgyás igényléssel egyidejűleg lemondod, majd gyed előtt az előbb leírtakhoz hasonlóan jársz el.
A kettőt kombinálhatod is szülésig (passzív táppénz 30 nap, utána július 8-ig, vagy szülésig álláskeresési), de valamit kell csinálnod, különben a tgyás lejárta után csak gyest fogsz kapni.
Kedves második!
Honnan tudod ilyen jól a dolgokat? Kérdezhetünk?
Kedves 2.! Ha még vissza nézel,megtennéd,hogy a kiemelt kérdések közt levő kérdésemre válaszolsz? tömören :"szeptemberre várom a köv. babót,és júliusban megszűnik a gyedem. A cégnek már csak egy levél címe van meg. Elvileg igényelhetem a újra a gyedet-vagy a t.gyás-t,de nem tudom,mi a teendő ilyenkor."
Előre is köszönöm!
Nagyon köszönöm a választ!!!
Kérdésem a leírtak alapján:
Május 31-el lejár a szerződésem, június 10-ig álláskeresési, majd júni 10-én igénylem meg a tgyást? (ugye a szülés várható időpontja előtt 28 nappal).
Ezután (a tgyás lejártával) miért kell újra megigényelnem az álláskeresésit?
(Mert a gyed csak akkor jár, ha biztosított jogviszonyom van, és az álláskeresési az annak minősül?)
Előre is köszönöm a választ!
Sziasztok, nyugodtan kérdezzetek, amire tudok, válaszolok:) Jogász vagyok, és hasonló területen dolgozom, azért vagyok képben.
KÉrdező, igen azért kell újra igényelni az álláskeresésit, mert a folyósítás alatt biztosított vagy, és a gyed feltétele, hogy igényléskor biztosított légy.
Majd megkeresem a kérdést, de itt is válaszolok: ha még él a munkaviszonyod, akkor mindenképpen igényelheted mind a tgyást, mind utána a gyedet. Nem baj, ha csak levélcíme van a cégnek, töltsd ki az igénylőt, csatold a szükséges iratokat (szigorúan másolatban, ne eredetben) és a munkáltatód 30 napon belül köteles továbbítani. Ha letelt a 30 nap, kérdezz rá az illetékes OEP-nél, hogy megérkezett-e. Ha nem érkezik meg, akkor kérhted, hogy az OEP kérjen hivatalosan nyilatkozatot a munkáltatódtól, ők majd megtalálják neked.
A gyed igénylőt is beadhatod hamarabb, hogy biztos beérjen, akár pár héttel a tgyás igénylés után is, mert meg kell határozni benne az igénylés kezdő időpontját is.
Köszönöm ismét! Akkor az elmondottak alapján fogok eljárni.
(Táppénzt nem igénylek, hanem a második verzió: álláskeresésivel kezdem.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!