Figyelmen kívül hagyható az AFP rossz eredménye az alábbi esetben? (AFP 0,62 MoM)
35 éves elmúltam, s jelenleg 17+6 hetes terhes vagyok a 2. babámmal. A 12. héten elvégezték a kombinált down-kór tesztet, melynek eredménye 1:7.000 (Edward szindrómánál 1:15.000-hez).
Ezek után "sikerült" egy 0,8-as határ alatti AFP-t produkálnom 0,62 MoM eredménnyel, melyhez a vért a 16. hét betöltése után 2 nappal vették le. Tegnap voltam UH-on - a doki szerint korán mentem (és a vért is korán vették le), nem kellett volna még, de a beutalót az orvosom erre a napra írta - megvizsgált, kóros genetikai rendellenességet nem talált, de 2 hét múlva visszarendelt kontrollra.
Elvileg a 12. heti genetikai vizsgálat "erősebb", pontosabb, mint az AFP, de akkor azt miért csinálják? Miért paráztatják a kismamákat? Volt valakinek hasonló eredménye, mint nekem, s mindemellett egészséges kisbabája?
A válaszokat előre is köszönöm!
Az AFP eredményem nekem is rossz lett. Azonban a nőgyógyászom megnyugtatott, hogy a 12. heti genetikai vizsgálatom az jó volt és ne aggódjak. A kettőt egybe nézik.
Szerintem nincs miért aggódnod.
2 éves kislány anyukája
Szia!
Nekem az a véleményem,hogy az afp teljesen megbíhatatlan. Ennyi erővel jósnőhöz is mehetnénk. Nekem elvileg jókor vették le a vért, az uh szerint is betöltöttem már akkor a 16. hetet, az eredményem viszont iszonyú rossz lett: 0,37.
Genetikai uh-ot kétszer csináltak, egyszer sem láttak semmi rendellenességet, ennek ellenére mindenféle szindrómával riogattak. Teljesen kikészültem, végül elvégeztettük az amniocentézist, miszerint nincs kromoszóma rendellenessége a babánknak. Arra a kérdésre, hogy akkor miért ilyen a lacsony az afp-m, csak a vállukat húzgálták.
De most már nem is érdekel,igyekszem nem idegeskedni azok miatt, amikkel ijesztgetnek, és boldogan várom a kislányunkat.
Szerintem ne aggódj, a kombinált teszt eredményed alapján nem lehet gond!
Boldog babavárást!
24 hetes kismama
Szia!
Nekem is annyi lett, de én csak 23 éves vagyok. A dokim szerint ha tényleg vmi gond lenne, akkor jóval alacsonyabb lenne (de akkor sem biztos, hogy tényleg beteg a baba). Nekem 1:20.000 alatti lett a kombinált tesz, annak függvényében meg azt mondta, hogy akkor végképp nem kell aggódnom. Szóval nálam is nagyon hasonló volt a helyzet. És szerintem épp aznap töltöttem a 16. hetet, szóval ez is egyezik.
Egyébként az egészséges és Down-os magzatok statisztikai görbéi AFP eredmény szerint majdnem fedik egymást (inkább a nyitott hátgerinc kockázatának szűrésére alkalmas - bár arra sem mindig).
Szóval ne aggódjunk, mindketten egészséges babákat fogunk szülni!!!
Egyébként azt is olvastam, hogy tervezik az AFP eltörlését és helyette a kombinált tesztet tennék be a gondozási protokollba.
Sziasztok!
Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszaitokat. Most sokkal jobb kedvem lett! :)
Minden jót, kinek-kinek jó babavárást, babanevelést!
Köszönöm a segítő válaszokat!
Üdv!
Csak végkifejlett miatt.
Makk-egészséges lányom született. :)
Ennyit az AFP-ről.
Üdv!
Gratulálok és sok boldogságot, jó egészséget Nektek!
("24 hetes kismama", ma már 9 hós anyuka)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!