Ellenanyag mi miatt termelődik?
http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__terhes..
Nézd meg ezt a kérdést, hasznos. Állítólag az "A"negatív vércsoport termel ellenanyagot. És ha jól tudom akkor termelődik ha pl. a baba vércsoportja "A"pozitív. Lehet hogy badarságot írtam, akkor bocsi. Még biztosan kapsz válaszokat.
Szia!
Minket személyesen is érint a kérdés: az én vércsoportom Rh negatív, a férjemé pedig Rh pozitív. Ilyen esetben a baba mindig az Rh pozitív vércsoportot örökli, tehát én és a babám Rh összeférhetetlenek vagyunk. Ez az első terhességnél nem jelent problémát, mert a mama és a baba vére a terhesség alatt direktben nem keveredik. Kis mértékben keveredik azonban a szülés alatt, és ekkor az én vérem elkezd(ene) majd ellenanyagot termelni a számára "idegen" vérrel szemben. Amikor jön a következő baba, aki szintén automatikusan Rh pozitív lesz, őt ez az ellenanyag jelentősen károsíthatja, ezért az Rh negatív kismamáknak, így nekem is, a terhesség alatt 2x és közvetlenül a szülés után még egyszer ún. anti-D injekciót adnak, ami megakadályozza az ellenanyag termelődést.
Ellenanyag lehet még az Rh negatív kismama vérében (csak Rh negatívok vérében lehet ellenanyag), ha nem megfelelő vérrel kapott korábban vérátömlesztést, vagy az RH pozitív kisbabáját elvesztette: elvetélt vagy abortusza volt, és nem kapott anti-D-t.
Természetesen nincs probléma, ha a papa is Rh negatív. Sajnos erre viszonylag kicsi az esély, a lakosság mintegy 70-75 %-a Rh pozitív.
Rem tudtam segíteni, üdv.: 23 hetes kismami
Az Rh faktort egyébként minden kismamánál vizsgálják, és az Rh negatívoknál pedig külön az antianyag jelenlétét is a vérben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!