Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Igaz, hogy az AFP eredményből...

Igaz, hogy az AFP eredményből megtudható a baba neme?

Figyelt kérdés
Miér kérdezik többen is hogy mi lett az AFP eredményem, mert abból tudható a baba neme. Én erről nem tudtam. Hallott már valaki ilyesmit?
2008. jan. 30. 15:36
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
50%
Az anya vérében fokozott mennyiségben megjelenő alpha-foetoprotein (AFP) az idegcsatorna sérülésére (nyitott gerincre) vagy más súlyos rendellenességre utalhat. Az AFP más esetekben is magas lehet (pl. ikerterhesség), ezért a vizsgálat indokolatlan riadalmat kelthet. Az alacsony AFP-érték a Down-kór veszélyére utalhat. Az álpozitív eredmények miatt a teszt elvégzését főként azoknál a kismamáknál javasolják, akiknek már született sérült idegcsatornájú gyermeke, vagy akiknek a családjában előfordult már hasonló. Először az anya vérét tesztelik. Ha az AFP magas, magzatvíz vizsgálattal, ultrahanggal megvizsgálják a magzatot is, hogy valóban sérült-e az idegcsatorna. Ötven magas AFP-értékű nő közül legfeljebb egy-két esetben károsodott valóban a magzat.
2008. jan. 30. 16:13
 2/12 anonim ***** válasza:
100%
-AFP-vizsgálat: a 16.hét betöltését követően a vérben mérjük az egyik, magzat mája által termelt fehérje (a-fetoprotein) szintjét. A gerinccsatorna záródási rendellenességei esetén találunk magasabb értékeket, mely ha a 2.0-őt meghaladja további kivizsgálásokra van szükség.
2008. jan. 30. 16:14
 3/12 anonim ***** válasza:
100%
Az AFP (alfa-fetoprotein)-szűrést minden kismamánál külön kérés vagy speciális indok nélkül is elvégzik. A vizsgálat olyan magzati fehérje kimutatásán alapul, amely valamilyen mennyiségben belekerül a magzatvízbe és az anyai keringésbe is. Abban az esetben, ha a magzaton bőrrel nem fedett, nyitott felületek vannak, akkor a szokásosnál jóval nagyobb mennyiségben jelenik meg ez a fehérje az anya vérében.
2008. jan. 30. 16:15
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

A vizsgálat célja az ún. velőcső-záródási rendellenességek kimutatása, ilyen a nyitott gerinc, az agykoponyahiány, vagy a hasfalhiány, ha nem fedi bőr. Csak szűrővizsgálatról van szó, melynek célja, hogy megtalálja az olyan kismamákat, akiknél nagyobb a kockázat. Őket azután további vizsgálatnak kell alávetni. Nem kell mindjárt megijedni, ha az eredmény eltér az átlagtól, mert ez még nem jelenti azt, hogy a magzatnál biztosan van valami eltérés, ugyanis nagy a vizsgálat szórása. Az AFP-érték minden különösebb ok nélkül is lehet nagyon magas, ezt bizonyítja, hogy a magas AFP-k csak kb. 5-10%-ban jeleznek valóban fejlődési rendellenességet.

Az összes többi kismama magzatának nincs fejlődési rendellenessége. Előfordul az is, hogy a magas értéknek fenyegető vetélés, ikerterhesség, magzatvízszivárgás vagy vérezgetés az oka. Az is gyakori, hogy amikor a szűrést végzik, a terhesség 16-18. hetében, még semmilyen okát sem találják a magas értéknek, de a terhesség 3. harmadára súlyosan elmarad a magzat méhen belüli növekedésének üteme.

A kismamák felénél egy alatt, másik felénél egy felett van az AFP-érték. 2,5-ig normálisnak számít, felette már magas értékről beszélünk. Az alacsony AFP önmagában nem kórós, nem jelenti azt, hogy növekedett volna a Down-kór előfordulásának kockázata. Igaz ugyan, hogy a Down-szindrómás magzatoknál rendszerint alacsony az AFP, de több kiegészítő vizsgálat, pl. ultrahang, hormonszint-mérés szükséges ahhoz, hogy fokozott Down-kockázatot állapítsanak meg, hiszen a várandósok felénél középérték alatti AFP-értéket mérnek.

2008. jan. 30. 16:15
 5/12 anonim ***** válasza:
50%
remélem kielégítő választ adtam.
2008. jan. 30. 16:16
 6/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat én is ezt tudtam,azért furcsálottam,amikor azt mondták,hogy az értékből a baba neme is megállapítható.
2008. jan. 30. 16:18
 7/12 anonim ***** válasza:
Itt vmi keveredés van. Az AFP-t vérvétellel állapítják meg. Viszont a magzatvíz-mintavétellel kromoszómaszámolást végeznek, és abból már kiderül a bébi neme.
2008. jan. 31. 08:52
 8/12 anonim ***** válasza:
Tudom mir gondolsz.Ha az eredmény 1,5 alatt van akkor általában lány,fölött pedig fiú.Az ismereteégi körömben lévő össze kismamánál bejött.Az egyiknél 0,8 volt,és lán lett,a másiknál 1,6 é fiú stb...Talán van benne valami.
2008. jan. 31. 10:44
 9/12 anonim ***** válasza:
szia.én ugy tudom hogy az afp nem mondja meg a nemét..de ha rossz az érték mint nekem volt elküldenek rossz esetben magzatviz mintavételre.és ott is megkérdezik hogy akarod e tudni..a magzatvizböl meg lehet állapitani..nekem meg is mondták anno.
2008. febr. 2. 07:07
 10/12 anonim ***** válasza:

Nekem a dokim mikor megkérdezte az Afp eredményemet( 0,74 a MOM)rögtön rávágta hogy fiú lesz!! mert hogy annyira alacsony!! és tényleg az lesz!!

A nagyobbik fiammal pedig 1,54 volt!!

De szerintem ez véletlen

27 hetes kismama!!

2008. jún. 12. 20:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!