Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Mi képezi a táppénz, GYÁS,...

Mi képezi a táppénz, GYÁS, GYED alapját az én esetemben?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Én egy 9 hetes kismama vagyok, táppénzen! Második babánkat várjuk. Az első pici előtt minimálbérre voltam bejelentve, míg most (mielőtt táppénzre mentem volna) 200.000 Ft bruttóra jelentett be a munkáltató (letettem a diplomát). A kérdésem az lenne, hogy a táppénz, GYÁS ill. GYED alapját ebben az esetben mi képezi majd, mivel a GYES alatt (6 órába) csak 2 hónapot tudtam dolgozni.

Előre is köszönöm a válaszokat!

2011. jan. 20. 11:47
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:

Dec. 8.-al kezdted a betegszabadságot, majd még tavaly elkezdted a táppénzt. Ebben az esetben a minimálbérből számolnak neked táppénzt, nem a br. 200-ból, mivel még tavaly igényelted, így a tavaly előtti béred a táppénz alapja.

Hacsak vissza nem mész legalább egy bérezett napra. Mert azzal, hogy csak egy napot is dolgozol idén és utána újra elmész táppénzre, újraindul a betegszabi és a táppénz is. És mivel a kezdőpont az érdekes, így már a 2010-es jövedelmed lesz a táppénzed alapja.

2011. jan. 21. 12:02
 12/23 A kérdező kommentje:
Értem amit írtál és jogos is, de nekem 2009-ben nem volt bérem!! Ha azt mondod, hogy ha 2010-ben mentem táppénzre az előző évit nézik, ami 2009, de én akkor GYED-en voltam!
2011. jan. 21. 12:51
 13/23 anonim ***** válasza:

Nem tudom, hogy írtam-e, inkább leírom még egyszer:

Ha azért nincs ember lányának 180 bérezett napja (amiből lehet ellátást számolni), mert tgyásban, gyedben, táppénzben részesült, akkor a korábbi ellátás alapja lesz az új ellátás alapja. Mivel írtad, hogy az első csemete előtt minimálbéres voltál, így feltételezem a gyedet is a minimálbér után kaptad, ezért a mostani táppénzed alapja is a minimálbér lesz.

2011. jan. 21. 12:59
 14/23 anonim ***** válasza:
De jó, hogy van egy ilyen kérdés, nekem is ez a problémám.Kedves válaszoló kérdezhetek én is valamit tőled?Én 2008-ban szültem a kisfiam (előtte a szüleim vállalkozásába voltam bejelentve és vagyok azóta is folyamatosan), 2010 júniusától kaptam ismét gyest, 2010 szeptemberétől vagyok ismét bejelentve br 120000-ra, március 29 -re vagyok kiírva.az lenne a kérdésem, hogy nekem a tgyást szintén a minimálbérből számolják ki, mivel 2010-ben nincs meg a 180 munkával töltött napom (csak 120)?Érdemes még szülésig fizetni a járulákokat (a br. 120000 miatt) vagy menjek inkább táppénzre, az éri meg nekem jobban? vagy ugyanígy fizessük tovább a gyed miatt, mert abba már beleszámít? Köszi a választ előre is
2011. jan. 21. 13:02
 15/23 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszaidat. Sokat segítettél nekem! Szép napot Neked!
2011. jan. 21. 13:08
 16/23 anonim ***** válasza:

Kedves utolsó!

Te 2011 márciusában szülsz, akkor igényled meg a tgyást, így a 2010-es jövedelmedből fognak számolni. Mivel nincs 180 bérezett nap, így a tgyást a minbér*2*0,7 után számolják, kivéve ha a tényleges vagy a szerződés szerinti bér 70%-a ennél kevesebb. Magyarul a tgyásod a br. 120 után, azaz br. 84eFt lesz.

Nincs már jelentősége, hogy elmész-e táppénzre vagy sem, hiszen ha márciusban szülsz, akkor még idén igényled a gyedet is, és ugyanúgy a 2010-es év lesz az alapja.

2011. jan. 21. 13:14
 17/23 anonim ***** válasza:
Nagyon szívesen.
2011. jan. 21. 13:16
 18/23 anonim ***** válasza:

"Ha azért nincs ember lányának 180 bérezett napja (amiből lehet ellátást számolni), mert tgyásban, gyedben, táppénzben részesült, akkor a korábbi ellátás alapja lesz az új ellátás alapja."- nálam, hogyhogy nem ezzel számolnak -most kicsit értetlenkedem, hisz nekem sincs meg a 180 bapom, igaz szeptembertől be voltam jelentve.

A másik, hogy akkor szülésig fizessük tovább a járulékokat onnan pedig Tgyás igénylése a szokott módon.

Bocsi, hogy értetlenkedem, annyi választ hallottam már, hogy az hihetetlen. Köszi!

2011. jan. 21. 13:25
 19/23 anonim ***** válasza:

Te magad válaszoltad meg :)

Mivel te szeptembertől dolgoztál, így neked van tényleges jövedelmed. A kérdező azért más helyzet, mert neki a 2009-es évéről beszélünk, amikor ő végig gyedet kapott, nem volt tényleges jövedelme.

Akkor számolnának a te esetedben a korábbi ellátás alapjából, ha a gyed lejártát követően csak gyesen (munkavégzés nélkül) lettél volna és a gyed időszaka több lett volna, mint a gyes-é.

A járulékról: mérlegelni kell, hogy melyik a jobb anyagilag. Mivel mind a tgyást, mind a gyedet még 2011-ben fogod igényelni, így a 2010-es évet nézik. Magyarul jelen ellátásoknál a kutyát nem érdekli, hogy mennyi a jövedelmed 2011-ben. Ha most elmész táppénzre, akkor az első 15 napot (a korábbi fizetésed 70%-át) a munkáltatód fizeti, a többinek pedig csak a 30%-át. Cserébe viszont te csak a fizud 70 ill. a 15. naptól a 60%-át kapod. Ha viszont a tgyásig dolgozol, akkor a munkáltatód fizeti a teljes járulékot, te pedig 100%-os fizut kapsz.

Azzal is lehet még bonyolítani a helyzetet, hogy a szülés várható időpontja előtt 28 nappal igényled a tgyást, attól a naptól te a munkahelyeden fizetés nélküli szabin vagy.

2011. jan. 21. 14:35
 20/23 A kérdező kommentje:

Ne haragudj, még csak annyit szerettem volna kérdezni tőled, hogy "szakmabeli" vagy?

Nagyon tudsz mindent ezen a téren! :-)

2011. jan. 21. 20:42
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!