Hogy számítják a táppénzt? 8 órában dolgoztam (4 éve vagyok a cégnél), de az utóbbi 4 hónapban áttettek 4 órásnak. Babát várok és fizika munkát végzek 3 műszakban.
Itt mit vesznek alapul? A megelőző 12 hónap átlagát? Vagy az előző naptári év átlagát? Esetleg csak a 4 órás munkavégzést?
És mit jelent, hogy a táppénz első 2 hetében másképp számolják a táppénzt? Valaki azt mondta, hogy arra kevesebbet kapok.
Magyarázza el valaki, légyszi!
Szia!
Pont most írtam össze az utódomnak a munkahelyen hogyan számolják. Remélem egyszerűen fogalmaztam.
15 nap betegszabadság után beszélhetünk táppénzről. Ebben az esetben már nem a munkáltató fizeti ki a munkavállaló bérét, hanem az OEP utalja a bérét. Itt a munkáltató hivatalos értesítést fog kapni az OEP-től, hiszen a kifizetett táppénz 1/3-t a munkáltatóra terheli az OEP, amit nekik kell visszautalni. Táppénz esetén tehát a munkáltató nem fizet semmit se a munkavállalónak. A táppénz összegének meghatározása az előző naptári évben elért bruttó kereset alapján történik, amennyiben a munkavállalónak nincs harminc napnál hosszabb megszakítása a munkaviszonyában. A munkaviszony harminc napnál hosszabb megszakítása esetén a keresőképtelenséget megelőző száznyolcvan napi jövedelemből történik a táppénz alapjának meghatározása. A harmincnapi megszakításba nem számít be a táppénz, a baleseti táppénz, a terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély folyósításának az ideje. A biztosításban töltött időt naptári napokban kell megállapítani. A táppénz mértéke folyamatos, legalább két évi munkaviszony esetén 70%-a, egyébként 60%-a a táppénz alapjaként megállapított jövedelemnek. A munkaviszony megszűnését követően az első, második vagy harmadik naptári napon keresőképtelenné vált munkavállalónak passzív jogon jár táppénz, maximum 90 napig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!