Van itt olyan anyuka akinek dawn-kórral született a babája? A terhesség alatt érezte vagy lehetett valamiből gyanítani hogy beteg lesz a baba?
kOMOLYAN azt gondolod hogy beteg lehet a babád attól hogy a fiad nekimegy a pocidnak? :S
A Down-kór egy veleszületett kromoszóma-rendellenesség, ami a 21. kromoszómapár hibás osztódásának következtében jön létre. Középsúlyos értelmi fogyatékossággal és testi rendellenességekkel társul.
vagyis nem az anyuka vagy tesó vagy bárki hibájából születnek beteg babák
A Down-kór az genetikai betegsg, nem külső hatás miatt fog kialakulni Attól, hogy néha-néha a fiad megüti a hasad nem lesz down-kóros a babád. Ettől ne félj. Inkább élvezd a terhességet mint ilyen hülyeségeken agyalsz.
Ha nincs a családotokban ilyen betegségben szenvedő,akkor nagyon kicsi az esélye hogy beteg babád szülessen.
Azért mert még nem volt a családban down kóros az nem jelent semmit,
Idős korú szülőknél sokkal gyakoribb a down kóros baba
A Down-kór gyakorisága az anyai életkor előrehaladtával növekszik. Magyarországon a 35 év feletti várandósoknál felajánlják a magzat kromoszóma-vizsgálatát, mely beavatkozás azonban körülbelül 1%-kal növeli a vetélés kockázatát. Mivel a 35 év alatti korosztály számára ezt a vizsgálatot rutinszerűen nem végzik el, a Down-kóros gyerekek döntő többségét a fiatalabb kismamák szülik.
A súlyos szellemi fogyatékosságok leggyakoribb oka ez a rendellenesség, mely a tanulási nehézségeken kívül egyéb fizikális problémákat (szívbetegségek, látó- és hallószervi eltérések stb.) is okozhat. A kockázatelemző vizsgálatokkal szűrjük még a 13-as, illetve a 18-as kromoszóma triszómiáját, melyek azonban jóval ritkábban előforduló kromoszóma rendellenességek.
A Down-kór kockázata az anyai életkor szerint (nemzetközi adatok)
Anya életkora Down-kór rizikója Anya életkora Down-kór rizikója Anya életkora Down-kór rizikója
25 év alatt 1:1500 33 1:570 42 1:65
25 1:1350 34 1:470 43 1:50
26 1:1300 35 1:380 44 1:35
27 1:1200 36 1:310 45 1:30
28 1:1100 37 1:240 46 1:20
29 1:1000 38 1:190 47 1:15
30 1:910 39 1:150 48 1:11
31 1:800 40 1:110 49 1:8
32 1:680 41 1:85 50 1:6
Nem 50 év felettieknél áll fenn a veszély
33-35 éves kismamákat kötelező szűrni down kórra
Sziasztok!(bocsi rosszul írtam nem dawn hanem down-kór)
Köszönöm hogy ennyien írtatok,nem számoltam ennyi válaszolóra :-)) örülök neki!!
És azt is köszi hogy nem hordtatok le!!!
Nem tudom miért fordult ez meg a fejemben?!Talán azért mert mint írtam néha nagyon furin rángatózik a hasam.Nektek szokott ilyen lenni?
Megnyugtattatok köszike!!!!!Amúgy a családban nincs ilyen beteg és minden eredményem jó volt tehát ebből 99 %-ra vehetem hogy egészséges de még mindig ott van az 1 %.Persze ezen nem fogok agyalni csak mondom.
Amúgy már 31 hetes kismama vagyok és ma megyek a dokimhoz,de akkor lehet hogy elő sem hozakodok neki ezzel a kérdéssel mert hülyének nézne nem?
Mégegyszer köszi mindenkinek,és föl is pontoztam mindenkit!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!