Most ez tényleg igaz, hogy a fogak megromlanak a terhesség
alatt?
Valakinek igen, valakinek nem
2023. nov. 11. 17:44
Egy barátnőmnek vagy 3 foga tört le a 2 terhessége alatt, rendszeres látogatója volt a fogorvosi rendelőnek. Nekem szerencsére semmi gondom nem volt.
Ez szerintem alkati kérdés, illetve hát a kiegyensúlyozott táplálkozás kérdése, azért ha nem viszel be terhesség alatt elég kalciumot, akkor bizony a tested a babát helyezi előtérbe és tőled veszi el, ami bizony rossz fogakat, törékeny csontokat fog eredményezni.
2023. nov. 11. 17:54
Akkor fordulhat elö ilyen - most eltekintve az elötte is elhanyagolt fogazattól -, ha nem elég kalciumot fogyaszt a terhesség alatt a nö, mert a gyerek csontjainak képzéséhet sokra van szükség, ha a táplálékban nincs elég, akkor a nö szervezetéböl vonódik el a baba fejlödéséhez szükséges mennyiség.
2023. nov. 11. 17:58
Genetika függő is, valakinek szép fogai maradnak, valakinek az összes tönkre megy a terhesség alatt.
2023. nov. 11. 18:04
Nekem elkezdett noni mind a 4 bolcsessegfogam a terhesseg alatt, kellett 2 fogam tomni, es egyet szules utan gyokerkezelni. Baratnomnek a teljes felso fogsorat meg kellett csinalni, 3 eve szult, es meg mindig fogorvoshoz jarkal.
2023. nov. 11. 18:46
Gyakori, hogy terhesség alatt romlik valakinek a foga, de megelőzhető. Ami tényleges változás, hogy duzzadt lesz az íny, ettől nehezebb és kellemetlenebb mosni. Ha emiatt nem mosod úgy, akkor kész is a baj. Ugyanezért le kell szedetni a fogkövet. Ha rákapsz a nassolásra, akkor mosni is gyakrabban kell. Viszont az, hogy a fogakból venné el a szervezet a kalciumot, tévhit. Hamarabb kapnál csonttörést, csontritkulást.
2023. nov. 11. 18:54
A kalciumos dolog baromság, a fogak kialakult fix csontos dolgok, a lábszárcsontod sem törik ketté, mert nincs elég kalcium benned, pedig ezen logika mentén az összes csontunknak tönkre kéne mennie. A terhesség alatti hormonváltozások megváltoztatják a nyálad összetételét, az ínyed pedig duzzadtabbá, érzékenyebbé válik. Elhanyagolt szájhigiénia mellett sokszorosára nő az esélye a különböző problémák kialakulásának, arra érzékenyeknél pedig gondos ápolás mellett is lehetnek komplikációk. De ha valaki odafigyel, jár szűrésre és fogkő leszedésre magától is, nem a legolcsóbb vacak fogkrémet használja, akkor jó eséllyel megúszhatja gondok nélkül.
2023. nov. 11. 19:19
8/11 A kérdező kommentje:
Tehát akkor többször kell fogat mosni?
Minden étkezés után, de nem azonnal, hanem fél-egy óra múlva (étkezéskor felpuhul a fogzománc és túl gyorsan kopna). Plusz fogköztisztítás.
Fogmosásnál különösen figyelni kell a jó technikára, mert a duzzadt íny miatt nehezebb kivitelezni. Szerintem érdemes plakkfestő tablettát is használni ellenőrzésre (célszerűbb este, kicsit színes marad a szád utána).
2023. nov. 11. 20:39
9
Az egyik ismerősöm rászokott hogy minden étkezés után fogat mosott. Komoly fogproblémái lettek. Nem emlékszem már pontosan, de mintha a fogzomáca elkezdett volna kopni pár hónap után és komoly fájdalmai lettek. Utána orvoshoz járkált hónapokig.
Szóval szerintem reggel este bőven elég mosni.
Akinek meg hajlama van rá, annak úgyis tönkremennek a fogai időnap előtt.
2023. nov. 11. 21:34
Kapcsolódó kérdések: