Mire számíthatok, ha Németországba költözök a férjemhez aki már féléve kint van, terhesen, úgy, hogy nincs bejelentett munkahelyem kint?
Németországban a terhesgondozás és a szülés is ingyenes mindenkinek.
Viszont mindenkinek kötelezö betegbiztosításának lennie, ha neked nincs munkád, akkor a férjed biztosításába befoglalnak, mint családtagot.
Igazán nem tudom, milyen pénzbeli ellátásra gondolsz.
Ha a gyerek megszületik, ugyanúgy jár rá Kindergeld, mint minden más gyerekre.
Van lehetőség saját biztosítás fizetésére? Ha igen mennyibe kerül?
Előre is köszönöm válaszotokat
Ahogy írták, a férjedhez kell bejelentkezned betegbiztosításra, így ingyenes az orvosi ellátás és a kórházi szülés, illetve egyes biztosítóknál a születésházas szülés is (Geburtshaus) és az otthonszülés (Hausgeburt) is.
Van tapasztalatom kórházi és születésházas szüléssel is, ha esetleg érdekel, írj rám nyugodtan privátban, szívesen mesélek.
Decemberben költöztünk ki Bayernba, január végén született a kisfiam (február közepére vártuk..)
1. A férjem bevett engem a betegbiztosításába, így a szülésnek nem volt anyagi vonzata.
2. Utána elkezdtük intézni az elterngeldet amiről a napokban jött meg a határozat, nyilván csak az alap 300€ jár, de azt januárig visszamenőleg megkapjuk egy összegben, utána pedig havonta utalják a gyerek szülinapjához számított 5 munkanapon belül.
Az elterngeld 12 hónapig jár 1 szülőnek, további 2 hónapra igényelheti a másik szülő is, így összesen 14 hónap.
3. elkezdtük intézni a kindergeldet is, ahhoz még mindig vannak bőven papírok, igazolások, amiket be kell küldenünk, de az is havi 250€. Visszamenőleg kiutalják ezt is, ha végre mindent rendben találnak.
4. Illetve nem tudom, hogy hova költözöl, de ha Bayernba, akkor itt a gyerek 13-36 hónapos kora között járni fog a Bayerisches Familiengeld is. (Az is havonta 250€)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!