Miből számolják a TGYÁS-t és GYED-et?
Januári februári jövedelem, plusz a 15 munkanap betegszabadság márciusban. Ezt az összeget osztják a bérezett napok számával (kb. 80 bérezett napod van), és az lesz az ellátás alapja (naptári napra vetítve).
Vagyis neked bruttó 147000+35500 osztva 80-al.
Az alap így: 2281. Ennek a 70%-a a tgyás és gyed napi összege.
A tgyásod kézbe így adójóváírással 47 ezer, a gyeded meg 43 ezer körül lesz.
Bocsi, de én úgy tudom hogy az előző évi átlagkereset számít. Tehát tgyás-nél a 2009.évi átlagkereset alapján számolnak, gyednél pedig, mivel majd 2011.-ben igényled a 2010es jövedelem alapján (úgy ahogy az első válaszoló írta).
De ha nem volt változás tavalyhoz képest a béredben, a tgyás is annyi lesz, amit előttem írtak.
Első vagyok, bocsi, jogos az észrevétel a második válaszolónak igaza van, tgyás-nál 2009 lesz az irányadó időszak, gyednél meg már 2010, mert az igénylést közvetlenül megelőző évet nézik.
Utolsó válaszoló, nem minden esetben igaz, hogy a szülés előtti évet nézik, mert ha gyedet csak a szülést követő évben igényelsz, akkor a két ellátásnak nem ugyanaz az év lesz az alapja.
Én is novemberben szülök elvileg. A tgyás a 2009 jövedelem alapján , a gyed pedig a 2010 es bér alapján lesz számolva.Ahogy már előttem írták is.
32 km
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!