Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Miből számolják a TGYÁS-t és...

Miből számolják a TGYÁS-t és GYED-et?

Figyelt kérdés
Idén március 1-től vagyok táppénzen és novemberben fogok szűlni tehát a TGYÁS-t novembertől kapom. Tudom hogy a táppénz nem számít bele de akkor a január és a februári átlagkeresetemből számolnak? 2006.-tól ezen a melóhelyen vagyok már! Minimálbéren vagyok!
2010. okt. 4. 22:21
 1/6 anonim ***** válasza:

Januári februári jövedelem, plusz a 15 munkanap betegszabadság márciusban. Ezt az összeget osztják a bérezett napok számával (kb. 80 bérezett napod van), és az lesz az ellátás alapja (naptári napra vetítve).

Vagyis neked bruttó 147000+35500 osztva 80-al.

Az alap így: 2281. Ennek a 70%-a a tgyás és gyed napi összege.

A tgyásod kézbe így adójóváírással 47 ezer, a gyeded meg 43 ezer körül lesz.

2010. okt. 4. 22:33
 2/6 anonim ***** válasza:

Bocsi, de én úgy tudom hogy az előző évi átlagkereset számít. Tehát tgyás-nél a 2009.évi átlagkereset alapján számolnak, gyednél pedig, mivel majd 2011.-ben igényled a 2010es jövedelem alapján (úgy ahogy az első válaszoló írta).

De ha nem volt változás tavalyhoz képest a béredben, a tgyás is annyi lesz, amit előttem írtak.

2010. okt. 5. 08:08
 3/6 anonim ***** válasza:
A szülést megelőző év keresetéből számolják, amibe a fizetésed, 15 nap betegszabi, és a jutalom számít bele. Egyébként az adózóna.hu-n találsz kalkulátort, amivel ki tudod számítani, hogy mennyit kapsz, és minimális az eltérés, mert csak arra nem kérdez rá. hogy hány napot voltál táppénzen.
2010. okt. 5. 11:40
 4/6 anonim ***** válasza:

Első vagyok, bocsi, jogos az észrevétel a második válaszolónak igaza van, tgyás-nál 2009 lesz az irányadó időszak, gyednél meg már 2010, mert az igénylést közvetlenül megelőző évet nézik.

Utolsó válaszoló, nem minden esetben igaz, hogy a szülés előtti évet nézik, mert ha gyedet csak a szülést követő évben igényelsz, akkor a két ellátásnak nem ugyanaz az év lesz az alapja.

2010. okt. 5. 12:00
 5/6 anonim ***** válasza:

Én is novemberben szülök elvileg. A tgyás a 2009 jövedelem alapján , a gyed pedig a 2010 es bér alapján lesz számolva.Ahogy már előttem írták is.

32 km

2010. okt. 5. 12:33
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszi mindenkienk!!!! Hát nem lesz sok a lóvé:((( De ez van! Köszi mégegyszer!!!
2010. okt. 5. 15:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!