Milyen feltételei vannak most a terhesség alatti táppénznek?
Nem, nem fül a fogam a 70%-os bérhez, de egyszerűen alapból egy stresszes munkahelyem van, és a főnök sem könnyíti meg a mindennapjaim, folyamatos gyomorgörcsök, fejfájás, hányinger, éjjeli alvászavarok. Így konkrétan attól is félek, hogy egyáltalán megmarad-e ilyen idegek közepette a baba.
Viszont nlc-n volt olyan téma, igaz már 12 éves, hogy:
"Szerintem is menj el táppénzre! Viszont egy dolgot fontos tudni, én sajnos nem tudtam, ezért nagyot szívtam: a táppénzen töltött hónapokat a gyed számításánál 0 Ft-nak számolják, viszont osztóként működnek. (én januárban szültem, előző májustól voltam tp-n, mert veszélyeztetett terhes voltam. Így a gyedem úgy számolták, hogy az első 4 hónap fizuja osztva 12-vel, gondolom nem kell magyarázni, hogy nem lett túl sok). Szóval ha a pénz számít (és kinek nem), számold ki, nehogy nagyon rosszul járj majd! "
Ez valóban így van?
Kinek milyen tapasztalata, javaslata van ezzel kapcsolatban?
Köszönöm!
8-as kóddal nem sokáig tudsz táppénzen lenni a fennebb részletezett okok miatt. De erre nincs is szükség.
Nem, nem a táppénzed alapján fogják számolni a csedet meg a gyedet.
A jogosultságot megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számítva keresnek 180/120 naptári napi jövedelmet a jelenleg fennálló biztosítási jogviszonyban, legtávolabb az igénylést megelőző év január 1-ig lehet visszamenni. A gyed és a táppénz nem képez tb járulékalapot, így ezek az időszakok kiesnek.
9-es kóddal azonnal táppénz, aki a fizu 50/60%-a, és ahogy írják, ezt nem nézik a számításnál. Ha július végén szülsz, onnan visszamennek 3 hónapot és az előtt keresnek 180 bérezett napot. A te esetedben ez a január 30 előtti 180 nap, nem mennek vissza még itt is 3 hónapot.
Ha más kóddal ír ki az orvos, akkor minden évben az első 15 nap betegszabi, ez 70%, és ez beleszámít a csed/gyedbe. Nálad így február közepétől indulna a 180 nap. Szóval ez rontaná az átlagot, de csak 15 nap, az nlc-s hozzászólás hülyeség.
Köszönöm mindenkinek!
Tehát, ha valaki 9 hónapot van 9-es kódon, akkor sem érheti hátrány a gyed csed összegét?
Szia!
Köszi szépen!
Minden hónapban kell menni hosszabbításra?
Ha akarod 2 hetente kiadják a tpes papírt,de én volt hogy csak 1 hónapban 1 szer mentem.
A lényeg hogy hó elejéig (kb 2.-a 3.-a)bevidd a papírt(vagy nektek attól függ ez az időpont mikorra van megállapítva,max. kérdezz rá hogy legkésőbb meddig kell leadnod) hogy kapj "fizut".
Ja és nem befolyásol semmit.A CSED a bruttód 100%-a 6 hónapig.Ha lejár utána tudok erről nyilatkozni hogy mennyi a gyed.Úgyhogy nyugodtan vetesd fel magad.
Boldog babavárást!
Utolsó voltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!