Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Milyen feltételei vannak most...

Milyen feltételei vannak most a terhesség alatti táppénznek?

Figyelt kérdés

Nem, nem fül a fogam a 70%-os bérhez, de egyszerűen alapból egy stresszes munkahelyem van, és a főnök sem könnyíti meg a mindennapjaim, folyamatos gyomorgörcsök, fejfájás, hányinger, éjjeli alvászavarok. Így konkrétan attól is félek, hogy egyáltalán megmarad-e ilyen idegek közepette a baba.

Viszont nlc-n volt olyan téma, igaz már 12 éves, hogy:

"Szerintem is menj el táppénzre! Viszont egy dolgot fontos tudni, én sajnos nem tudtam, ezért nagyot szívtam: a táppénzen töltött hónapokat a gyed számításánál 0 Ft-nak számolják, viszont osztóként működnek. (én januárban szültem, előző májustól voltam tp-n, mert veszélyeztetett terhes voltam. Így a gyedem úgy számolták, hogy az első 4 hónap fizuja osztva 12-vel, gondolom nem kell magyarázni, hogy nem lett túl sok). Szóval ha a pénz számít (és kinek nem), számold ki, nehogy nagyon rosszul járj majd! "

Ez valóban így van?

Kinek milyen tapasztalata, javaslata van ezzel kapcsolatban?

Köszönöm!

2021. okt. 7. 11:57
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

8-as kóddal nem sokáig tudsz táppénzen lenni a fennebb részletezett okok miatt. De erre nincs is szükség.

Nem, nem a táppénzed alapján fogják számolni a csedet meg a gyedet.

A jogosultságot megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számítva keresnek 180/120 naptári napi jövedelmet a jelenleg fennálló biztosítási jogviszonyban, legtávolabb az igénylést megelőző év január 1-ig lehet visszamenni. A gyed és a táppénz nem képez tb járulékalapot, így ezek az időszakok kiesnek.

2021. okt. 7. 16:28
 12/19 anonim ***** válasza:

9-es kóddal azonnal táppénz, aki a fizu 50/60%-a, és ahogy írják, ezt nem nézik a számításnál. Ha július végén szülsz, onnan visszamennek 3 hónapot és az előtt keresnek 180 bérezett napot. A te esetedben ez a január 30 előtti 180 nap, nem mennek vissza még itt is 3 hónapot.

Ha más kóddal ír ki az orvos, akkor minden évben az első 15 nap betegszabi, ez 70%, és ez beleszámít a csed/gyedbe. Nálad így február közepétől indulna a 180 nap. Szóval ez rontaná az átlagot, de csak 15 nap, az nlc-s hozzászólás hülyeség.

2021. okt. 7. 18:45
 13/19 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek!

Tehát, ha valaki 9 hónapot van 9-es kódon, akkor sem érheti hátrány a gyed csed összegét?

2021. okt. 8. 21:04
 14/19 anonim válasza:
Helló! Engem háziorvos írt ki 9-es kóddal. Elmondtam neki hogy terhes vagyok vittem minden papírt. Hányok, szédülök a terhesség miatt írjon ki mert nemtok dolgozni. Mondjuk én targoncázom és nehéz fizikai munka. Nekem azt mondta a háziorvos hogy ő is ki írhat 9-sel nem kel ehhez nőgyógyász. Menj betegbe 9-sel azt ne idegeskedj várd a babát. Vázold fel a dolgot stresszes a melód miegymás és ennyi meglátod mit mond. A pénz részét nem tudom a későbbiekben de fenntebb leírták ami nekem is jó hír. Jó babavást. 9 hetes kismama😊
2021. okt. 8. 21:32
 15/19 A kérdező kommentje:

Szia!

Köszi szépen!

Minden hónapban kell menni hosszabbításra?

2021. okt. 9. 19:31
 16/19 anonim válasza:
Igen! Mondta a doki. Aztán leget bevinni melóba a táppénzes papírt.
2021. okt. 10. 07:25
 17/19 anonim ***** válasza:

Ha akarod 2 hetente kiadják a tpes papírt,de én volt hogy csak 1 hónapban 1 szer mentem.

A lényeg hogy hó elejéig (kb 2.-a 3.-a)bevidd a papírt(vagy nektek attól függ ez az időpont mikorra van megállapítva,max. kérdezz rá hogy legkésőbb meddig kell leadnod) hogy kapj "fizut".

2021. okt. 10. 09:46
 18/19 anonim ***** válasza:

Ja és nem befolyásol semmit.A CSED a bruttód 100%-a 6 hónapig.Ha lejár utána tudok erről nyilatkozni hogy mennyi a gyed.Úgyhogy nyugodtan vetesd fel magad.

Boldog babavárást!

Utolsó voltam.

2021. okt. 10. 09:48
 19/19 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen <3
2021. okt. 10. 10:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!