IR-es kismamák! Mivel tartjátok kordában az inzulinrezisztenciát ha nem kell gyógyszert szednetek?
Ha jól értem az az IR amikor a cukor érték jó, de az inzulin nem?
Nekem nagyon enyhe IR-em van a védőnő szerint, endokrinológusnál még nem voltam. Annyira enyhe hogy gyógyszert nem kell majd rá szedni, de akkor mire figyeljek oda?
Hat mire? Az etkezesre!
Dietat kell tartani ilyenkor, dietetikust is keress fel. A gyogyszert is dieta mellett kell szedni egyebkent.
Futni jártam előtte, mostanában csak kocogok heti 2-3x. De akkor ez gondolom elég hozzá, nem kell edzőterem, súlyzós edzés meg ilyesmi?
Étkezésre alapból is odafigyelek, de ameddig nem jutok el dokihoz tartom a 160gramm ch diétát. Aztán remélem javul, nem rosszabbodik... 60kg vagyok 170cm , családban nincs cukorbeteg, nem is értem...
Egy kis zavar van itt az erőben.
A terhesség magában is egy inzulinrezisztens állapot, terhességkor inzulinrezisztenciát nem diagnosztizálnak, mert nem is mérik az inzulint, fölösleges, így "IR-es kismama" mint olyan, nincs, de GDM-es (terhességi cukorbeteg) kismama van.
Terhesen csak a cukrot nézik, mert ha tartósan magas a vérben a glükóz, az gondot okozhat az anyának és a magzatnak is.
Ezért kell testmozgással (visszafogott, max olyan intenzitással, amit előtte megszoktál), és megfelelő táplálkozással (alacsony glikémiás indexű dolgok, egyszerű szénhidrátok kerülése, elosztott táplálék ch/gi alapján, esetleg 160/180g-os diéta) a vércukrot karban tartani, azt mérni terhesen.
Az lehet hogy terhesség előtt IRes voltál, ez általában a rizikóbesorolásban is megjelenik (endokrin betegség), ilyenkor nagyobb az esélye a terhességi cukornak, de nem garantált.
Viszont ha a vércukorértékek rendben vannak (mind labor, mind otthoni mérések alapján) az egészséges testmozgás, egészséges táplálkozás elég.
Ráadásul ha terhesség előtt IR-es voltál, az orvosod remélem elküld előrehozott cukorterhelésre is (kb. a 16. héten), ez a norma.
Nincs zavar az erőben, nem tb-s rendelésre járok, a doki 3 pontos cukor és inzulin terhelésre küld itt mindenkit :) Tudom, hogy a símán csak 0és 120 perces vércukor van, de itt nem.
Most ahogy a neten nézegetem a leleteket teljesen jó az eredmény nem tudom mit parázik a védőnő. De majd biztosat a doki mond. Addig meg úgy vagyok vele, biztos ami biztos oda figyelek inkább mint baj legyen 😊
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!