Szabadság vagy táppénz? Bővebben lent:
Ezt neked kell mérlegelned, hogyan jársz jobban. Ha most táppénzre mész, akkor a szabadságod megmarad, és majd amikor visszamész dolgozni, akkor ki tudod venni és nem kell dolgoznod, lesz idő beszoktatni oviba a gyereket, stb. És már fizetést fogsz kapni.
Én személy szerint táppénzre mennék és visszamenetelkor egy héttel több szabadságom lesz, jól fog az jönni akkor majd... A táppénz viszont csak a béred 60%-a.
De természetesen mehetsz szabadságra is, ekkor nem kell senkihez se fordulnod, egyszerűen nem adod le a táppénzes papirt és kész, kiirod a szabadságot, ehhez minden jogod megvan.
Kérdés, voltál-e már táppénzen idén, mert az első 10 napod az 70%-ot fizet, tehát ha még nem voltál táppénzen, akkor pláne érdemes kivenni a táppénzt... Ebben az esetben érthető a főnök javaslata is, hiszen az első 10 táppénzes napot ő fizeti és nem akarna fizetni, inkább fogyjon a szabadságod...
Szerintem inkább a szabi! Mert az 100%-ék, és a Táppénz 70%. És ezek beleszámítanak majd abba amikor kiszámolják menyi TGYÁS-t, vagy GYED-et kaphatsz. És hát ha csak 1-2eFt lenne a különbség akkor az is számít.
Én pl annó úgy tartogattam a szabijaimat, hogy azelött begyem ki hogy eljöhetnék szülési szabira, így egy hónap helyett itthon voltam másfél, 2 hónapot.
Mivel a táppénz nem számit bele a tgyás és gyed számitásba, a szabid pedig úgyis az átlagfizetésed, igy ebből a szempontból tök mindegy, egyik se változtat semmit se. Pláne, hogy az igénylés ELŐTTI ÉV az alapja a számitásoknak...
És ha azt nézed, hogy igy nem dolgozol, kapsz 70%-ot, majd a gyes lejártával még mindig nem kell dolgoznod és akkor kapsz majd 100%-ot, az szerintem jobb, mint a most 100% és utána majd semmi... Szerintem. De ezt tényleg mindenkinek magának kell eldöntenie.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!