7 hetes terhesen nagyon káros a babára, ha néha becsúszik evés után 1 órával mért, 8 körüli cukor? Fejlődési rendellenességet, vetélést okozhat?Részletek lentebb.
Ez a második terhességem, és elözőnél az OTTG vizsgálat során kiderült, hogy terhességi diabéteszem van, amit diétával kordában tudtam tartani.
De most amióta pozitívat teszteltem 160ch-s szigorú diéta, és meckformin 500 ellenére is be csúszik egy egy 8 körüli érték.
Sajnos nőgyógyászhoz csak jövő hétre kaptam időpontot. Gondolom, diabetológiára beutal, de luca széke sebességgel halad majd a dolog. Előző terhességnél, vírus mentes időkben is minden döcögött.
Félek, hogy míg megy a tötyörgés baja lehet a babának.
Szia!
Ajánlom a Terhességi cukorbetegség csoportot Fb. - on.
Érdemes belépni, nekem rengeteget segítettek a tagok.
Kedves kérdező.
Én most léptem a 26.hétbe,és a 60 perces értékem a cukorterhelésen majdnem 10. Az éhgyomri illetve a 120 perces is jó,de ez szerintem elég magas. Viszont a nőgyógyászom annyit mondott rá hogy a terhesség vonatkozásában csak a 120 perces számít.
Akkor ez most hogy is van?
Délpestiben nagyon rá vannak állva a 60 és a 120 percesre is. Ahogy utána olvastam, sajnos nem jelent jót ha bármelyik is határérték felett van.
Amúgy sima hétköznapi étkezések után 60 perccel nem szabad 7 felett lenni a vércukornak.
Ezért van a 160g szénhidrátos diéta. Reggeli 20-25g lassú felszívódású ch, tízórai 25 fele lassú, fele gyors, ebéd 50g (10g lehet gyors), uzsi 20g gyors, vacsi 30g (10g lehet gyors ebből), *pót vacsi opcionális 15g(fele lehet gyors). És 3óránként lehet illetve kell enni. Ezzel kordában tartható valamelyest a vércukorszint. Akinek nem elég a diéta annak inzulinoznia kell magát. A gyors ch-k pl gyümölcsök, tej, joghurt, lassú ch pl barnarizs, teljeskiörlésű pékáru. Aztán az ember méregeti magának vércukormérővel a 60 perces értékeket.
De jellemzően ezt a vizsgálatot, azután szokták végezni miután kialakult a placenta, mert az okoz olyan szintű hormonális változást, hogy bekavarjon a vércukorszintbe. Akinek nem volt cukor problémája, annak 24-28. hét között végzik a terheléses vizsgálatot. Akinek volt, annak 12től javasolt. Onnantól veszi át a placenta hormontermelés jórészét, addig a sárgatest termeli a progeszteront.
Esetem viszont azért érdekes, mert ugye pár hetesen még nincs szó placentáról. És terhesség elött voltam pár héttel kontroll terheléses mérésen, ami teljesen jól sikerült mind a 60 (6.0), mind a 120(5.6) perces érték.
Ahogy pozitívat teszteltem megugrottak a cukraim, pl reggel ettem egy kis diabetikus nápolyit 25-30g ch lehetett és cukormentes 8.5re felverte a cukrom. Azt megjegyzem, hogy szülés után is tartottam a 160as diétát, csak kevésbé szigorúan, de hozzáadott cukros dolgot sem fogyasztottam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!