12. hét után mikor van a legközelebbi kötelező vizsgálat? És mik lesznek azok?
Leírta a védőnő, de nincs nálam, és a munkahelyemen ütemeznem kellene a kieső napokat.
Előre is köszönöm a válaszokat.
Terhességi hét Vizsgálatok:
Első jelentkezés hüUH, Vizelet-, vérvizsgálat (I. labor), vércsoport-ellenanyag, TORCH, beutaló: háziorvos, fogászat, EKG.
10. hét Leletek értékelése, hüUH, vizelet, vérnyomás-, testsúlymérés, rákszűrés. Beutaló: 12. hetes UH-ra
12. hét hüUH: I. UH szűrés: nyaki redő mérés!
14. hét Vizelet, vérnyomás-, testsúlymérés, UH. Beutaló: AFP, HBsAg.
16. hét AFP vizsgálat
18. hét Vizelet, vérnyomás-, testsúlymérés, méhszáj vizsgálat. Beutaló: genetikai UH vizsgálatra.
20. hét Genetikai UH vizsgálat: II. UH szűrés
22. hét Vizelet, vérnyomás-, testsúlymérés, hüvelyváladék tenyésztés. Beutaló: terheléses vércukor, vizelet,vérvizsgálat (II. labor)
24. hét Terheléses vércukor vizsgálat
26. hét Vizelet, vérnyomás-, testsúlymérés, méhszáj vizsgálat. Légző gyakorlat bemutatása. Beutaló: terhestornára,ellenanyag szűrés Rh negatív anyák esetén.
30. hét Vizelet, vérnyomás-, testsúlymérés, fizikális vizsgálat. Beutaló: UH vizsgálatra.
32. hét UH vizsgálat: III. UH szűrés
33. hét Vizelet, vérnyomás-, testsúlymérés, UH, fizikális vizsg.
36. hét Vizelet, vérnyomás-, testsúlymérés, hüvelyváladék tenyésztés, magzati szívhang és fizikális vizsgálat. Beutaló:Vérvétel, vizelet, ellenanyag, (III. labor) UH.
37. hét Vizelet, testsúly, vérnyomásmérés, NST. UH IV. szűrés
38. hét Vizelet, testsúly, vérnyomásmérés, NST.
39. hét Vizelet, testsúly, vérnyomásmérés, NST.
39. és ½ hét Vizelet, testsúly-, vérnyomásmérés, magzati szívhang és fizikális vizsgálat
40. hét Várható terminus ideje. Vizelet, testsúly, vérnyomásmérés, NST, ASK 2 naponként!!!
41. hét Kórházi felvétel, OTT, NST, ASK, flowmetria, UH
Rövidítések: hüUH – hüvelyi ultrahang / UH – hasi ultrahang / TORCH - Toxoplasma, Rubeola, védettségi vizsgálat / HBsAg – hepatitis B vizsgálat / NST – magzati szívhang vizsgálat /ASK
– amnioszkópia: magzatvíz színvizsgálata / OTT – oxitocin terheléses teszt
üdv.: 18 hetes kismama
Huhh, ennyiszer engem nem vizsgáltak, mint amit az 1.válaszoló leírt.
Nekem a 12.hét után legközelebb a 16.heti vérvétel volt (AFP), és amikor annak megvolt az eredménye, rá két hétre, akkor volt a következő genetikai ultrahang. Nekem ezekben a hetekben egyáltalán nem volt vizeletvizsgálat.
Az orvoshoz méhszájvizsgálatra havonta szoktam menni.
Üdv
Szia! 4 hetente kell menni terhesgondozásra, így az elején. Később majd 2 hetente, sőt hetente kell az orvost meglátogatni.
A 16-18. héten az anyai szérum AFP szűréséhez kapcsolódóan további biokémiai paraméterek meghatározását is elvégzik. Ennek felhasználásával újabb kockázat adható meg és abban az esetben, ha a várandós anya mind 2 vizsgálaton részt vett, lehetőség van 1 ún. integrált kockázat meghatározására, amely mindkét vizsgálat eredményét figyelembe veszi. (Nálam ilyen vizsgálat nem volt). Ezt a "Várandós mamák tanácsadója" c. könyvecskéből néztem ki neked. Ezt követően a 18-20. hét között még 1 célzott UH vizsgálat történik (ahova vinned kell az AFP eredményed is)a kromoszóma rendellenességekhez gyakran társuló szervi elváltozások felismerése céljából. A későbbieket most nem sorolom fel. Üdv.: 37. hetes kismama.
Aszta! Jó sűrű lesz!
Köszönöm a válaszokat!
Az első válaszoló vagyok:
A neten találtam azt amit leírtam, gondoltam bemásolom :)
A vizelet vizsgálatokat a védőnő végzi, nálam eddig így volt ahogy leírták, de hallottam, hogy van olyan védőnő is aki nem néz rendszeres vizeletet...
Persze a leírtak csak egy "táblázat", ami ad egy támpontot, hogy mégis mire lehet számítani.
üdv mindenkinek
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!