Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Terhességi diabétesz esetén...

Terhességi diabétesz esetén miért nem engedi az orvos az aszaltgyümölcsöt és a banánt?

Figyelt kérdés
Diabetikus csokiban is fruktóz van és azt ehetik cukorbetegek, mert a gyümölcscukor nincs hatással az inzulinháztartásra. Szerintem amit 20 éve tanultak, még mindig azt hirdetik. Ha az ügyvédeknek kell frissíteni, nekik miért nem?
2007. dec. 10. 08:30
 1/4 anonim ***** válasza:
72%
Azért mert bármilyen cukor is legyen az, a vércukorszintedet megdobja (aszalt gyümölcsben ráadásul koncentráltan), és ha átlépi azt a bizonyos felső határt (7,0 mmol/l), akkor a szénhidrát-anyagcserédben már okozhat enyhe fokú elváltozást, és ez mindkettőtökre káros lehet. Nem hiába van ilyenkor szigorú diétán a kismama. A diéta célja az anya és a magzat számára szükséges energia és tápanyagok biztosítása a normális vércukorszint elérésével, illetve megtartásával, az anyagcsere állapotának egyensúlyban tartásával.
2007. dec. 10. 08:45
 2/4 anonim ***** válasza:
100%
Azért, mert mindkettőnek nagyon magas a szénhidráttartalma. Nagyon tévedsz, hogy a gyümölcscukor nem cukor. Közel ugyanolyan magas a szénhidrátja, a különbség, hogy lassabban szívódik fel, tehát nem dobja hirtelen magasra a vércukrot, viszont lassan megemeli. A diabetikus csokit is bele kell számolni az étrendbe, ha pl lenyomsz egy táblával, már nem ehetsz ebédet. A csokiban levő rengeteg zsír miatt lassabban szívódik fel a cukor. Ezen kívül a terhességi cukorbetegség sokkal labilisabb, mint a normál diabétesz, tudom, nekem is volt terhességi diabéteszem, nagy eséllyel meg is maradt szülés után és a nagyobbik gyerekem ifjúkori cukorbeteg, frissek az ismreteim, hihetsz nekem. Ha nem fogadod meg az orvosod tanácsát, nagyon ártasz a babádnak! Keress rá erre a szóra a google-ben: glikémiás index és megérted... Jó egészséget!
2007. dec. 10. 11:10
 3/4 anonim ***** válasza:
100%
Tévedés, a gyümölcscukor is hatással van az inzulinháztartásra, az is emeli a vércukorszintet, csak lassabban, mint a répacukor (szacharóz). Ha meg van határozva, hogy napi hány gramm szénhidrátot ehetsz, akkor a fruktózt is bele kell számolni. Az orvosoknak is kell frissíteni egyébként, náluk is kreditrendszer van, ami megköveteli, hogy időnként részt vegyenek továbbképzéseken.
2007. dec. 10. 11:12
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Csatlakozom az előttem szólókhoz! Azért mert gyüm.cukor még cukor és diabétesznél fokozottan ügyelni kell rá. Ráadásul az aszalt gyümikben sokkal több a cukor, mint a frissben!

2007. dec. 11. 12:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!