Mi van ha nem a keruleti vedonohoz megyek? Bovebben lent.
Ahhoz a vedonohoz kell jarnod, aki a tenyleges lakohelyedhez tartozik, ahova majd a babat is hazaviszite, tok mindegy, hogy mashol van a bejelentett lakcimed. A vedono szulesz utan elvileg jar hazhoz, tavolabbi nem fog kimenni, csak az, amelyiknek a teruleten laktok.
Pl: en 30 hetes terhesen koltoztem haa kulfoldrol, 38 hetesen tudtunk bekoltozni a veleges helyunkre Pest melle. Addig vagy Pesten voltunk anyoseknal, vagy az en szuleimnel videken. Az utobbi vedonohoz jelentkeztem be elso korben, tole kaptam kiskonyvet, haromszor voltam nala, majd 36 hetesen atjelentkeztem ahhoz, ahova a baba hazavisszuk majd. Igy is lett, ket hetre ra odakoltoztunk, ra ket hetre szultem.
a védőnők ilyen ügyben területileg illetékesek, tehát a bejelentett címed alapján tartozol valakihez, nem mehetsz akárkihez
ha van a 8. kerületben bejelentett címed (ideiglenes), akkor az alapján már elmehetsz a helyi védőnői szolgálathoz
szülés után meg nyilván Fehérváron kell ugyanezt tenned
Nem kell.
Ahol laksz tenylegesen, oda kell jarnod vedonohoz. Ha a nyolcadik keruletben elsz jelenleg, akkor oda kell. mindegy, hogy a 12. kerbe vagy bejelentve lakcimkartyan.
A nyolcadik keruleti vedono max kerheti, hogy jelentkezz be oda is, de nem feltetlenul fogja, meg ha nem jelentkezel at, akkor is koteles teged gondozasba venni ott, mert fizikalisan ott elsz.
Ha szuleskor mar Szfehervaron fogsz lakni, akkor szules elott par hettel jelentkezz be az ottani vedonohoz. 2-3 hetet kell az atjelentesre szanni, mert ez ugy nez ki, hogy a fehervari vedono egy hivatalos levelet fog kuldeni annak a vedononek, akihez eddig jartal es o atkuldi ezutan a papirjaidat (merthogy nem csak azt a kiskonyvet vezetik, ami nalad van, hanem a vedononel is van egy fuzet, amit toltoget rolad a terhesseg alatt). Ha a konyved mar a fehervari vedonoi szolgalatnal lesz, akkor mar oda tartozol.
Nalunk is hasonlo volt a szitu, korabban mar irtam is.
28 hetes terhesen koltoztunk haza kulfoldrol, eleinte a szuleimnel voltunk par hetig, mert vartuk, hogy Pest megyei hazunkba bekoltozhessunk. Addig a szuleim teruleti vedonojehez jartam, o vett gondozasba, koltozes elott (36 hetesen) felkerestem a kesobbi vegleges vedonot, szoltam, hogy jovunk, o irt a regi vedonomnek, telefonon is felhivta, atpostaztak a konyvemet es mire mindez megtortent mar meg is szultem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!