Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » 5 hetes terhes vagyok. Azt...

5 hetes terhes vagyok. Azt mondják, hogy a magzat károsodhatott ezért el kell vetetni, bár még genetikusnál nem voltam. Valóban kárásodhatott-e a magzat a gyógyszertől? Menjek e genetikushoz? Észrevehető-e a károsodás ilyen korai terhességnél?

Figyelt kérdés
Marfarin véralvadásgátló 10-15 mg-ot szedtem 5 héten keresztül. a mellékhatásokhoz az van írva, hogy súlyos magzatkárosodást idéz elő.
2007. dec. 8. 13:49
 1/10 anonim ***** válasza:
90%
Mindenképpen menj el genetikai tanácsadásra, sok olyan dolgot tudnak, amit más orvosok nem! Mielőtt bármit döntenél, kérdezd őket!
2007. dec. 8. 14:04
 2/10 anonim ***** válasza:
90%
Nagyon sok gyógyszer nem ajánlott, avagy veszélyes a terhesség alatt, de hát sokan nem is tudják még hogy terhesek, és szednek valami erős antibiotikumot, vagy mást. Mindenképp a genetikusnál kezdj, hiszen lehet, hogy ennyire az elején a köldökzsinór kezdetlegessége miatt még semmi ártalmas nem történt, nehogy túl korán a vetélés mellett dönts!!!
2007. dec. 8. 14:07
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Nem biztos, hogy károsodott, érdemes pár hét mulva UH-t csináltatni, mert abból már látni sok mindent.

Ha BP-i vgy, akkor A SOTE I.-es Klinikát ajánlom, én is oda járok genetikushoz.

2007. dec. 8. 14:32
 4/10 anonim ***** válasza:
37%

Idézem:

"Marfarin véralvadásgátló 10-15 mg-ot szedtem 5 héten keresztül. a mellékhatásokhoz az van írva, hogy súlyos magzatkárosodást idéz elő."

Sajnos ez nagy valószínűséggel beteg gyermeket jelent,és inkább világrahozol egy beteg gyermeket,mikor 2-3 hónap múlva akár egy egészséges is megfoganhatna.

Tudom,h nem vagyok túl népszerű azzal,h támogatom z eutanáziát,de ha az én gyermekemről lenne szó,akkor nem tétováznék és elvetetném.Minél korábban van abortusz,annál kisebb a kockázata.

Lehet a genetikus azt mondja,h rendben is lehet akár,és te ennek következtében megtartod,és csak a 20 hetes UHn derül ki,h valamilyen rendellenessége van...és akkor kell megölni.Hidd el,sokkal szörnyűbb,ilyenkor még csak egy üres bogyócska van.Illetve sokkal nagyobb annak is a kockázata,h károsodik a méhed és soha többé nem lehet gyermeket.Egy béna magatehetlen gyermeket a világra hozni,aki soha sem fog helyrejönni...

Tudom,h mit jelent dönteni élet és halál között,én is megtettem,mert váratlan vendég aki a pocimban van és én meg 20éves vagyok.

Én ezt tenném,ha sokat vársz,nagyon bele fogsz zakkanni,mert néhány hét,és sokkal több minden fog látszani UHn.Megnehezíti a dolgot.

Kitartás!

Remélem néhány hónap múlva egy egészséges magzat is megfogan a pocidban!

2007. dec. 8. 14:48
 5/10 anonim ***** válasza:
91%

Hívd fel Dr. Czeizel Endrét. Van genetikai tanácsadása.Tel : 273- 1913 www.czeizel.hu.

Ő 100 % -os választ ad neked!!!!

2007. dec. 8. 16:10
 6/10 anonim ***** válasza:
90%
Szia! Mindenképpen menj el genetikushoz és ha lehet minél hamarabb. Kérj ki több véleményt és aztán dönts.
2007. dec. 8. 16:14
 7/10 anonim ***** válasza:
86%

Én biztos nem vetetném el addig, amíg tutira nem mondják, hogy beteg a baba. Attól, hogy szedted a gyógyszert, még nem 100%, hogy a baba károsodott.

Mindnképp próbálj minél több orvosi véleményt kikérni, és csak végső esetben dönts.

Én nem tudnék előbb, attól hogy "lehet" . Abban még az egészsséges lehetőség is benne van.

Drukkolunk,hogy rendben legyetek:)

2007. dec. 8. 17:58
 8/10 anonim ***** válasza:
64%

nagyon örülök annak hogy vannak ennyire érett 20 évesek,eléggé okosan gondolkodsz.a kérdezőnek azt mondanám,hogy hiába 20on éves és szerintem te idősebb vagy nála,halgass rá,mert tényleg lehet még gyereked ha most nem tartod meg,de ne tudd meg milyen érzés az ha ott fekszel a hasadba egy 20hetes magzattal a szülőszobán és vákummal kiszívják belőled,mert azt a babát csak megszülni lehet,mert

már "öreg" az abortuszhoz,és azt senkinek nem kívánom,hgy ott feküdjön az asztalon és kiszivják belőle az életképtelen magzatot,aki még ha erős a tüdeje 2 nap mulva megfullad.de ha 6vagy 7 hetes magzatot vetetsz el az kevésbbé kegyetlen(bár egyikkel se értek egyet.azt mérlegeld,hogyha a baba beteg akkor feltudod e válalni a beteg babát vagy nem,mert ha nem akkor még most cselekedj)

2007. dec. 8. 22:05
 9/10 anonim ***** válasza:
89%

Én nem vetetném el a babát, de: ezt találtam a Pharmindexben erről a gyógyszerről a terhesség, szoptatás résznél.

A warfarin a placentán keresztül eljut a magzatba és jellegzetes embryopathiát (chondrodysplasia punctata) okoz. Fellépéséért a magzat csontozatának kialakításában fontos szerepet játszó, szintén K-vitamin függő osteocalcin képzési zavara a felelős. Az embryopathia a terhesség 6-12 hetében alakul ki, de az egyéb káros hatások (központi idegrendszeri és más szervi rendellenességek és vérzések, magzati retardáció, halvaszületés) a graviditás folyamán bármikor bekövetkezhetnek. Ezért a warfarin kezelés az egész terhesség alatt ellenjavallt.

Fogamzó-képes korban lévő, warfarint szedő nőt figyelmeztetni kell a gyógyszer teratogen hatására. Ha gyermeket kíván szülni, tanácsos már a várható fogamzás idején a warfarin adását felfüggeszteni és más antithrombotikus kezelésre (pl. heparin) áttérni. Gondot jelenthet, ha a fogamzás több ciklus alatt sem következik be és az asszony nem vállalja a gyakori injekciózás hátrányait. Ilyenkor a warfarint vissza lehet állítani, de azzal a feltétellel, hogy ha a menses nem jön meg időben, késedelem nélkül győződjék meg a terhesség fennállásáról és pozitív esetben azonnal szüntesse meg a gyógyszerszedést (ismét adva a heparint). Ha a warfarin kezelés közben véletlen terhesség következik be és az már 2-3 hétnél idősebb vagy bizonytalan idejű, javasolni kell a megszakítást az embryopathia veszélye miatt (valószínűsége kb. 10%). A terhesség alatti warfarin-kezelés egyetlen és vitatott indikációját jelenthetik a különösen nagy embóliaveszéllyel járó mechanikus műbillentyűk, melyeknél a heparin a tapasztalat szerint nem nyújt megfelelő védelmet. Ilyen esetekben az erre speciálisan felkészült kardiológiai centrumok javaslata és felügyelete mellett kerülhet sor a warfarin-kezelésre az asszony részletes felvilágosítása és döntése után.

A warfarin nem kerül az anyatejbe, így szedése nem képezi a szoptatás ellenjavallatát.

2007. dec. 8. 22:40
 10/10 anonim válasza:
100%
gratulálok, ez az 10000-dik kérdés a gyakorin
2015. jún. 30. 15:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!