Lehetek így újból terhes?
Sziasztok!
Sajnos tavaly volt egy abortuszom. Mikor vége lett a műtétnek,és amint lábra tudtam állni,saját magamtól elhagytam a korházat. Még a zárójelentést sem vártam meg. Minél előbb el akartam onnan jönni. Aznap kora este telefonáltak a korházból,hogy menjek vissza,mert a vércsoport különbözet miatt (én 0 RH negatív vagyok),ellenanyagot kell kapnom. Nem mentem vissza.
A kérdésem az lenne,hogy ezzel mennyit àrtottam magamnak? Esetleg befolyásolhatja a későbbi teherbe esést?
Ok,de lehetne a kérdéste is válaszolni?
Egyszerűen olyan állapotban voltam,hogy azt sem tudtam mit csinálok. Hónapokig emésztettem magamat miatta.
"A születés során az anya találkozhat a magzat vérével, ami antitestek termelődéséhez vezet, ez befolyásolhatja a második vagy az azt követő terhességek során az Rh+ magzat egészségét. Enyhe esetekben a magzat vérszegénységét okozza, mérsékelt vagy súlyosabb esetben súlyos vérszegénységet vagy erythoblastosis fetalist (újszülöttköri hemolitikus betegség) okozhat. Nagyon komoly esetben hydrops fetalist (magzatkori ödéma) vagy halvaszületést eredményez.
Az Rh-összeférhetetlenség kialakulása többnyire megelőzhető egy izomba adott injekcióval"
Tehát igen, ha nem kaptad meg az injekciót a terhesség alatt vagy utána, a szervezeted olyan anyagokat termel, ami a leendő gyerek vérét bontja le. Nem magadnak ártottál, hanem a leendő gyerekednek. Menj el egy orvoshoz, és kérdezd meg, mik a lehetőségeid.
Teherbeeshetsz, de a merhetetlen felelotlenseged miatt jatszol a kovetkezo babad eletevel.
Menj orvoshoz es beszeld meg vele, mert majd ha terhesen bajban leszel akkor itt fogsz picsogni, hogy mit csinalj mikor csak a legelejetol erett nokent kellet volna viselkedned. Nem pedig egy csitrikent hogy eljosz a korhazbol csak ugy felelotlenul
Kérdező, hányadik hétben volt az abortusz? Ez a legfontosabb kérdés... (a nőben kialakuló ellenanyag szintje a magzati keringésből az anyai keringésbe átjutott vér mennyiségének függvénye)
Egyébként lehet gyereked, csak a terhesség alatt monitorozni kell az ellenanyag-szintedet, értsd automatice veszélyeztetett terhesként kell gondozni.
Biztos nem véletlenül hívtak fel, még azok után is, hogy a kórházi szabályokat -amiket vállaltál, amikor oda bementél- áthágtad.
Én is 0 negatív vagyok. Mindkét terhességemet végig kellett aggódnom vérzések miatt, hogy nehogy beinduljon az ellenanyag termelés. Kaptam is terhesség alatt és utána is Anti-D-t, de még így is para volt...
Ha nálad beindult az Anti-D termelés, akkor annak jelenléte egy életen át megmarad a véredben. Ezzel pedig az a baj, hogy egy újabb terhesség során megbetegítheti a babád súlyos, akár végzetes vérszegénységet okozva neki, ami fejlődési szakaszban egyéb problémákat is vonhat maga után: szellemi fogyatékosság, oxigénhiány és következményei.
Amit tenni lehet: nézess vércsoport meghatározást ellenanyag szűréssel- akár magánlaborban is-; ha pozitív, akkor hematológus tud neked segíteni, merre tovább, és lehet-e majd még gyermeked, ha később szeretnél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!