Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesgondozás » Pontosan milyen idősen mentél/...

Pontosan milyen idősen mentél/mész 18. heti uh-ra?

Figyelt kérdés
20+2 nem sok vajon? Csak ekkorra kaptam időpontot.
2015. máj. 26. 15:16
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
Ez mind igaz, amit leírtál, csak nincs összhangban a magyar egészségüggyel. Amikor az orvos a 17. héten adja a beutalót, és a genetikai ultrahang egy hónapra előre ad időpontot, akkor sok mindent nem tudsz csinálni. Legfeljebb sírva könyörögsz a szonográfusnak, hogy fogadjon soron kívül, mert már így is ki vagy futva az időből - ahogy tettem azt én a 13. héten. (Én írtam, hogy igazából nincs nagy jelentősége. Mert ha baj van, akkor úgyis felgyorsulnak az események. Másrészt a 12. hetinél fontos, hogy tényleg azon a héten legyen.)
2015. máj. 27. 09:56
 12/18 anonim ***** válasza:
Ja.. és amit elfelejtettem: Nagyon sokan úgy állnak hozzá a 12. hetihez is, hogy ráér. Nemrég egy kismama leírta, hogy az orvosa szerint 14,5 hetesen is jó. Igen, ha a beteg gyereket is megtartja akkor jó, sőt akkor tulajdonképpen egy babamozin kívül nem is kellene semmit csinálni. Azonban akinek olyan babája van amelyik életképtelen lenne azt -mint orvos feleség bizonyára tudod- 12. héten még egy ülésben később meg már csak szüléssel lehet elvetetni. Ezért nem mindegy az sem.. de ha itt gyakorin olvasgatsz rájössz, hogy ezt sem értik sokan. Főleg az abortusz ellenesek hiszik azt, hogy csak az egyébként életképes Down-os babák miatt olyan sürgős és szinte fogalmuk sincs az omphaloceleről (egyébként abból is van amelyik műthető), a teljes testet körbefonó oedemaról, a billentyűk nélküli szívről és egyéb betegségekről.
2015. máj. 27. 09:56
 13/18 anonim ***** válasza:
Ó, én sok dolgot nem tudok ezek szerint orvosfeleségként. :) Én ugyanis kizárólag csak ezt a klinikát ismerem, a másholt nem. Itt a 12. heti uhra az időpontot az első találkozáskor, jellemzően a 6. héten adják, a 18. heti genetikai szűrésre pedig a 12. héten. Ez régiós központ, tehát ha gond van, az amniocentézist egy emelettel fentebb elvégzik, idő szűkében soron kívül, míg genetikai tanácsadásra csak egy ajtóval kell arrébb menni, és ha valaki 22 hetes, akkor a megcsúszott uh után 3 perccel már genetikus vizsgálja. Hogy sok dologgal nincsenek tisztában a kismamák - ezt nem vitatnám. Arra akartam célozni, hogy a kérdező a világon semmivel nincsen megcsúszva 20+2-nél, ha felmerül valamilyen magzatot érintő betegség. Csak ebből a klinikából tudok tehát kiindulni, a mindenhol másholról nem tudok nyilatkozni, vélelmeztem, hogy a beutalók kiosztása és az időpont kérés mindenhol így működik.
2015. máj. 27. 10:03
 14/18 anonim ***** válasza:
o.. hát nem tudtam, hogy a kismamák paradicsomában élsz :) Most meló...
2015. máj. 27. 10:05
 15/18 anonim ***** válasza:

11. Sajnos tudom, hogy sok helyen –ahogy fogalmaztál- nincs összhangban a magyar egészségüggyel. Sokan azt sem tudják, vagy nem érdekli őket mi van a jogszabályban. Aztán mikor a feldühödött betegek a nyakukba akasztják a több milliós pert csak pislognak, hogy ja.. csak be kellett volna tartani az időpontokat? Néha szomorú és felháborító egyben amik történnek –mert sajnos nem csak ez a gond – viszont a történet két szereplős és azt gondolom, hogy a kismamának is figyelnie kell (sajnos, bárcsak ne kellene) és szükség esetén –ahogy Te is tetted- megvédenie az érdekeit.

Nem ismerhetjük a másik körülményeit. Van, aki vidékről jön fel , egész napos szabit kell kivennie egyetlen vizsgálatért. Nemrég találkoztam egy kismamával aki 24 órában egy gyermekvédelmi központban dolgozik és alig tud eljönni vizsgálatokra. Kb. fél órát vett igénybe, míg meg tudtunk beszélni két időpontot. De volt tanárnő is aki vizsgaidőszakban azon lamentált, hogy tulajdonképpen jó lenne a terhességét 12 hetesen elvetetni (egy, egyébként életképtelen babával aki előfordulhat, hogy másnap elhalt benne),de vizsgaidőszak van, így lehet, hogy csak 14. héten tud jönni… Amikor látsz néhány ilyen történetet akkor –nem tudva a másik körülményeit- én soha nem mondom senkinek, hogy elég a 21. héten menni.

Az a gond, hogy sok téveszme kering… pl. amit említettem, hogy 14,5 héten is jó a nyaki redőt mérni. Vagy hogy az UH biztosan kimutatja a Down kórt (sőt, hogy egy UH alapján a Down-osnak látszó gyereket el lehet vetetni) és hogy a Nifty meg a Prena egyenrangú az amniocentesissel . És van aki komolyan gondolja, hogy a 18-20. heti UH –nem az időpontja, hanem maga a vizsgálat- nem fontos. De gondolom olvasol itt ilyeneket, meg más cifraságokat is.

13.: ööö.. hol laksz? Egyáltalán Magyarországon? Mindenesetre jó helyen. Hozzánk 60-80 km-ről is jönnek föl olyanok is akiknek egy utazás is megterhelő (mert ugye egyedül nem jönnek, csak párban, még van aki rokonnál sem hagyja ott aludni az asszonyt).

A beutalók kiosztása és az időpont kérés –ahogy a 11. hozzászóló esete is mutatja- nem mindenhol úgy történik, ahogy nálatok. Sok helyen egyiket a védőnő másikat az orvos mondja meg, nem is csoda, hogy azt se tudják a kismamák, hogy hova kell fordulni.

Jó lenne, ha mindenhol úgy működne ahogy nálatok.

Jó babázást mindkettőtöknek :D

2015. máj. 27. 14:32
 16/18 A kérdező kommentje:

13-as, ez tényleg a Kismamák Paradicsoma.

Nekem a védőnő, és a helyi (kirendelt) nőgyógyász is úgy ajánlotta, hogy kb 16 hetesen érdemes időpontot kérni, és 2 hét múlva mehetek is. Na, hát persze, ahogy azt hittem.

Ráadásul azóta hallottam rémhíreket az uh laborról, az icipici váróban általában hering-party van, persze állójeggyel, jó esetben csak 1 órát csúszik a behívás, odabent iszonyat bunkók (legfőképp a nővér/asszisztens), ésatöbbi. :(

Erősen gondolkozok, hogy kérek időpontot 4D-re (attól az 1 dokitól, aki a megyében ezt csinálja), hátha korábban tudna fogadni, és legalább lenne egy jó élmény is.

2015. máj. 27. 15:25
 17/18 A kérdező kommentje:
Ja és azt kifelejtettem, hogy első híváskor meg is kaptam a magamét, aznap nem foglalkoztak ilyenekkel, a hétből 1 adott napon kell hívni őket, de csakis 7-8-ig. :O Már bánom, hogy nem számoltam, hányadik csörgésre vették fel.
2015. máj. 27. 15:36
 18/18 anonim ***** válasza:
20+5 külföld. Itt úgy is van mehatározva hogy 18+0 és 21+6 között.
2015. máj. 31. 17:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!