Kötelező a 12. heti vizsgálat? És mennyibe kerül?
Olyan nincs, hogy kötelező vizsgálat. Akár megteheted azt is, hogy egyáltalán nem jársz terhesgondozásra, csak akkor nem kapod meg a 64000 forintot szülés után.
12 hetesen normál esetben csak egy genetikai célzatú ultrahang vizsgálat van, ami ingyenes (hacsak nem magánrendelésre mész valakihez).
Ezen kívül idősebb vagy parázós várandósok, vagy akiknél a családban előfordult kromoszóma rendellenesség, szokták kérni a kombinált tesztet is, ami egy vérvétel, és kromoszóma rendellenességeket szűrnek vele, pl. Down-kórt. Ez is 12 hetesen van, de ez pénzbe kerül. (De egyébként 16 hetesen amúgy is elvégeznek ingyen egy hasonló vizsgálatot majd)
így van, egy vizsgálat sem kötelező, de ha szeretnél anyasági támogatást, akkor el kell rá menned. TB-re ingyenes, a nőgyógyászod megcsinálja vagy beutal olyan helyre ahol van ultrahang. Nem muszáj fizetős magánorvost fogadni, de a saját érdeked, hogy megnézzék, hogy van a baba. Ez a vizsgálat az első down kór szűrő, ráadásul kis szerencsével a nemét is megtudják saccolni :) nem is értem, miért nem mész el, én így is tűkön ülök 1-1 UH között hogy rendben van e minden és mikor mehetek a következőre.
Ha szeretnéd, akkor csináltathatsz vérvételt a kombinált-integrált teszthez, amik szintén rendellenességeket szűrnek, de ez már fizetős még az sztk-ban sem csinálják ingyen. Nekem a kombinált 10.000 Ft-ba került.
Akkor érdemes megcsináltatnod, ha 35 év felett vagy, szerintem alatta semmi értelme, én is megbántam már :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!