Mit jelent a PSZ?

Figyelt kérdés
37 hetes vagyok, VBAC-re készülök, terhesgondozáson mindent rendben találtak. Itthon olvastam a papírt amin van egy olyan, hogy PSZ: 3,5mm. Ez mit jelenthet, esetleg valaki tudja?
tegnapelőtt 19:58
 1/10 anonim ***** válasza:
Esetleg szövegkörnyezet?
tegnapelőtt 19:59
 2/10 A kérdező kommentje:
Nincs mondatban, egymás alatt vannak a baba fejkörfogata, súlya stb. A magzatvíz mennyisége normális és ez alagú, pedig ez a psz.
tegnapelőtt 20:06
 3/10 A kérdező kommentje:
*ez alatt pedig a psz.
tegnapelőtt 20:06
 4/10 anonim ***** válasza:
31%
Poszterior szegmentum
tegnapelőtt 20:14
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Utolsó: és az szerinted mégis mit jelentene? Mégis minek a posterior segmentuma? És ha már latin rövidítés lenne, miért lenne sz?
tegnapelőtt 20:43
 6/10 anonim ***** válasza:
71%

Én nem tudom, de megkérdeztem a chat gpt-t, aki ezt írta:

A „PSZ: 3,5 mm” valószínűleg a placenta szűrőzóna rövidítése lehet, ami ultrahangos mérés eredménye. Ez azt jelzi, hogy a placenta milyen távolságra van a méhszájtól.

Ha 3,5 mm-t jelöl, akkor az elég közelinek számít a méhszájhoz. A VBAC (hüvelyi szülés császármetszés után) esetén fontos, hogy a placenta helyzete ne akadályozza a hüvelyi szülést.

Normál helyzetben a placenta nem takarhatja el a méhszájat (placenta previa). Ha a placenta részben vagy teljesen fedi a méhszájat, az akadályozhatja a hüvelyi szülést.

Ez alapján logikusnak tűnik, de nem vagyok doki. :)

tegnapelőtt 20:59
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

Olyan kifejezés sincs, hogy "placenta szűrőzóna", még akkor se, ha a chat GPT mondja.

Ez valami "helyi spec." rövidítés lehet, amit sehol máshol nem használnak, mert napi szinten végzek genetikai ultrahangokat, de még így sem jövök rá, hogy "mire gondolt a költő"....

tegnapelőtt 21:03
 8/10 anonim ***** válasza:
100%
7. vagyok. Esetleg posterior szarv. Mármint az oldalsó agykamra poszterior szarva. De azt se szokták már 37 hetesen méregetni...
tegnapelőtt 21:05
 9/10 anonim ***** válasza:
Kérdezd meg a dokit/védőnőt.
tegnapelőtt 21:29
 10/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, meg fogom kérdezni következő alkalommal.
tegnapelőtt 23:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!