Melyik hét számít?
Koraszülöttség szempontjából a menzesz szerinti kor számít, vagy a baba valódi mérete alapján számolt hét?
Tehát ha menzesz szerint betöltöttem a 37. hetet de pl a méret alapján mondjuk csak 35-nek felel meg, akkor melyik számít???
Amit a kiskönyvbe beírtak a 12. héten, mint a szülés várható ideje.
Ha hülye az orvosod és te is, mert hagytad, hogy a menstruáció alapján számoljon, mikor nem 28 napos a ciklusod és látszott már akkor, hogy kisebb a baba, akkor így jártál.
12. hét után már nem számít mekkorának mérik.
Ha 2500 gramm alatt születik, de 37.hét után arra van külön besorolás,ami hasonló a koraszülötthöz, de most nem jut eszembe a pontos neve.
A koraszülött azt jelenti, hogy nincs betöltött 37 hetes, tök függetlenül a méretétől, állapotától. Az, hogy a valódi terhességi korod mi, azt pedig a 12 hetes UH-n határozzák meg és az alapján írják be a szülés várhatü idejét a kiskönyvbe. Ez egybeeshet a menzeszed alapján számolt korral, de ha nagy a különbség a 12 hetes UH és a menzeszből számolt között, akkor UH alapján korrigálnak.
A terhességi kornak méreteiben nem megfelelő magzatot dysmaturusnak nevezik. Tehát ha valaki mondjuk betöltött 38. héten szül, de az újszülött el van maradva a növekedésben és mondjuk csak 2000 g, akkor az nem koraszülött, hanem dysmaturus.
Nyilván ezek kombinálódhatnak is.
Az lesz a varhato szules datuma, ami bekerult a kiskonyvbe a 12. heten.
Nem az a kerdes, hogy most mennyire van lemaradva, hanem az, hogy akkor mi lett beirva.
Csak mert nekem pl abszolut megfelelt a menstruaciomnak a baba merete, viszont kesobb mar pl mindig nagyobb volt 1 hettel. De attol meg nem szamitottam 41 hetes terhesnek a 40. heten es ezzel senki nem foglalkozott.
Az mar egy masik dolog, hogy most mi van a mereteivel. Meg sokszor tokmindegy koraszulott-e vagy sem, ha barmi olyan baj van a babaval, ami indokolja, bekerulhet a picre amugyis.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!