Agykamra tágulat?
Mértek valakinél magzati korban agykamra tágulatot? És milyen következményei lettek?
32 hetes kislányomnál mértek bal agykamrában 12mm-t jobban csak 8at.
Agykamratágulat
Üdvözlöm! 30. terhességi hétben vagyok, 26-dik héten a magzatnál 12 mm-es oldalkamra tágulatot (mindkét oldalon) állapítottak meg és nagyon rám iesztettek. Azóta voltam torch vizsgálatra és a következő eredmények jöttek ki: toxoplazma IgG pozitiv (9, 4UI/ML) , toxoplazma IgM negativ (0, 2 UI/ML) , citomegalovirus IgG pozitiv (483, 7 AU/ml) citomegalovirus IgM negativ (0, 25 AU/ml) . Az orvosom elmondta, hogy friss fertőzésem nincs, az ultrahangon még mindig ugyan akkora a tágulat, tehát nem nőtt, de nem igazán nyugtatott meg. Azt mondta hogy bármi lehetséges. Kérdésem az lenne, hogy ha így marad a tágulat milyen következményei lesznek, ha pedig nő akkor mi a teendő. Egyáltalán lehet valamit tenni. Hallottam a söntről, ezt mikor alkalmazzák? Köszönöm a válaszát, remélem megnyugtató lesz. Tisztelettel.
Hirdetés
Legfrissebb cikkek a témában
A legjobb védekezés a fertőzések ellen: az egészséges hüvelyflóra
A meddő nőknek sem kell lemondani a babáról
A méhnyakrák előjele: cervikális diszplázia
Jó tudni a PMS-ről
Dr. Deli Tamás válasza agykamratágulat témában
Tisztelt Hölgyem!
A TORCH eredmények valóban csak korábbi fertőzésekre utalnak. Ha nagyobb mértékű kamratágulat nem alakul ki, feltehetően semmi következmény nem lesz, szülészeti teendő nincs, esetleg megszületés után megnézik a gyerekorvosok a baba agykamráit ultrahanggal, de ez sem feltétlen szükséges. Ha a 2-3 hetente végzett ultrahangok a kamratágulat fokozódását, extrém esetben az agyállomány elvékonyodását és a fejátmérő fokozódását mutatnák (hydrocephalus - "vízfejűség") , a szülés koraibb elindítása jöhetne szóba. A méhen belüli shunt ez esetben ekkor nem valószínű, mert a terhességi kor (32-34-36. hét lenne) inkább már a koraszülés megindítása mellett szólna. De erre igen-igen kicsi az esély, szerintem csak az elsőként vázolt forgatókönyvre fog sor kerülni és nem lesz semmi baj. Minden jót kívánva,
Szerencsére a terhesség 37. Hetére visszahúzódott, ott volt sűrűn 3 ultrahang is amiken már nem látszott a tágulat. Szülés sima volt, majd másfél hetesen is megnézték koponya ultrahanggal. Makk egészséges! :)
Jól elrontották ezzel az egésszel a várandósságot, de legalább nem lett baj...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!