Kombinált teszt - kinek milyen eredménye lett, és végül beigazolódott-e a rendellenesség?
Szerintem nagyon sokan küzdenek azzal a problémával - ahogy mi is - hogy megkapják a kombinált teszt eredményét, és ott állnak egy arányszámmal, de nincs mihez hasonlítani.
Jó lenne, ha lenne néhány eredmény, amiben esetleg lehet kapaszkodni, megnézni, hogy kinek milyen értékek mellett milyen valós eredménye született.
Éppenezért nagyon jó lenne ha ide összeszednénk néhány eredményt. Nem csak az arányszámot, hanem az alábbiakat is:
- PAPP-A értéke MoM-ban,
- szabad béta-hCG értéke MoM-ban,
- tarkóredő mérete,
- anya kora a vizsgálatkor,
- ülőmagasság,
- megállípított Down, Edwards, és Patau-szindróma kockázat,
- és nem utolsó sorban, hogy végül a baba tényleg érintett volt-e bármelyik szindrómával?
Kérek mindenkit, hogy a lehető legpontosabban adja meg az értékeket. Köszönöm!
Kezdeném is a saját eredményeinkkel:
PAPP-A: 0,245 MoM
Szabad béta-hCG : 3,309 MoM
Tarkóredő: 1,49mm
Anya kora: 29 év
Ülőmagasság: 64,00mm
Kockázat a Down-kór előrfordulására: 1:82
Kockázat az Edwards-kór előrfordulására: 1:20000
Kockázat a Patau-kór előrfordulására: 1:9451
Ultragangon minden rendben volt.
Végleges diagnózisunk még nincs arról, hogy valóban érintett-e a baba Down-szindrómával.
Javasolnám, hogy írd oda a magzat korát is a vizsgálat időpontjában.
Egyébként szerintem nem baj, hogy nincs mihez hasonlítani, mivel ezek csak arányszámok. Cseszhetem ha a 20ezerből én vagyok az az 1, akinek beteg a gyereke, és mázli, ha mondjik 20 hasonló paraméterekkel rendelkező terhességből a 19-ben vagyok, akinek meg nem.
De természetesen nem áll semmiből megosztanom a kért információt.
PAPP-A: 2,44 MoM
Szabad béta-hCG : 3,18 MoM
Tarkóredő: 1,7 mm
Anya kora: 37 év
Ülőmagasság: 68,70 mm
Terhességi kor a mért biometriai adatok alapján: 12 hét 2 nap
Számított kockázat a Down-kór előrfordulására: 1:4523
Kockázat az Edwards-kór előrfordulására: 1:20000
Kockázat a Patau-kór előrfordulására: 1:20000
Ultragangon minden rendben volt. És előtte a Prena alap is negatív lett Down-ra.
Csináltass Prena tesztet,vagy amiocentézist.
A kolléganőmnek,1:6 volt az eredmény down-ra,bőven 3 feletti tarkóredővel,és ciszták voltak a baba agyában ,veséjében.Mondta a doki,hogy olyan rossz az eredmény,hogy az amniocentézis szinte már csak protokoll az abortuszhoz.(nem tartották volna meg betegen)
Egészséges, okos 8 éves nagyfiú már.
Most hiába mondja itt 150 anyuka,hogy nekik rosszabb eredménnyel is egészséges a babája,ha pont a tied nem az.
3. A magzat korát az ülőmagasságból számítják. Persze ha ebben komoly eltérés van, az nem jó, utalhat pl. Edwardsra.
4. Csináltattunk Prenát, de nem volt elég magzati DNS, így sikertelen lett. Mivel mindenképpen meg akarjuk tartani, az amnio 1%-os kockázatát is magasnak talájuk, így ez kilőve.
Sajnos az a baj, hogy a kombinált teszt eredményét nem jól értelmezik az emberek. Ha magas kockázati kategóriába kerülsz, akkor valójában arányszámtól függetlenül minimum 10%-os eseélyed van arra, hogy valóban fennáll a rendellenesség. Orvosi szaklapokból vett infók alapján ennyire jön ki a valóban pozitív arány a magas kockázatú csoporton belül. Másik vizsált csomportnál az arány volt 30% is. Éppen ezért lenne érdekes megvizsgálni azt, hogy kinek milyen eredmény jött ki, és kinek milyen eredménnyel fordult elő valóban rendellenesség a babánál.
"Szerintem nagyon sokan küzdenek azzal a problémával - ahogy mi is - hogy megkapják a kombinált teszt eredményét, és ott állnak egy arányszámmal, de nincs mihez hasonlítani."
Nem igazán értem, hogy mit akarsz.
Az egész kombinált tesztnek az a lényege, hogy baromi sok terhesség adatai alapján kiszámolták, hogy az adott értékek előfordulása mellett mekkora a a kockázat az adott rendellenességre.
Tehát az 1:82 arány annyit jelent, hogy 82 olyan terhességből, ami azonos paraméterekkel (tarkóredő, CRL, orrcsont stb.) rendelkezik, 1 magzat Doen szindrómás.
Ennél jobban már hova akarod értékelni?
Ha a Prena értékelhetetlen, mert kevés a magzati DNS, akkor meg lehet ismételtetni, vagy visszakérni a pénzt és másik fajta tesztet csináltatni.
Megjegyzem: önmagában a kevés magzati DNS miatt értékelhetetlen NIPT eredmény magasabb kockázatot jelent aneuploidiákra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!