Létezik, hogy egy profi szonográfus nem veszi észre, hogy beteg a baba? Részletek lent.
Egy jó hírű és alapos szonográfus vizsgál havonta, eddig minden rendben van. Azonban a napokban, egy kismamás csoportban egy elég csúnya hibájára derült fény (konkrétan, ha a kismama nem megy egy másik dokihoz, nem derül ki a baj, pedig ez a probléma sajnos a terhessége befejezését jelenti), így most én is elkezdtem aggódni, hogy mi van, ha nálam is van esetleg valami probléma, amit nem vett észre?
Tényleg nagyon profi az illető, sok sok év(tized) tapasztalattal, magánpraxisa is van, és nem igazán hallottam róla rosszat - eddig. Jövő héten lesz a következő UH (32 hetes), és mostmár a kórházba kell menjek UH-ra, és most kicsit ráparáztam, hogy mi van, ha kiderül, hogy mégsem volt minden rendben? Vagy ez azért annyira nem gyakori? Elvileg ezt a rendellenességet (ennyi tapasztalat után) észre kellett volna vennie.
Veletek történt hasonló, vagy a környezetetekben?
Köszönöm, hogy elolvastad, és ha megosztod a tapasztalatod!
Köszönöm a válaszokat! Már kicsit hülyének is érzem magam, de tegnap kicsit "elborultam"...
Utána olvasgattam még este, hogy ki, mikor, mit, mennyire vizsgál, tény, hogy a szonográfus nem genetikus, de ha rendellenességet, eltérést észlel (vagy csak a gyanúját), tovább kellene küldenie a kismamát.
Illetve a betegségről is olvasgattam, ami szintén produkálhat enyhétől súlyos tünetekig bármit, ami elég lutri... :( (ahogy a 9es válaszoló is írja)
És nekem is ez is a "bajom", amit a 10es ír, hogy a leleten aláírod, hogy nem hibáztathatod őket, ha valamit mégsem vettek észre.
"És nekem is ez is a "bajom", amit a 10es ír, hogy a leleten aláírod, hogy nem hibáztathatod őket, ha valamit mégsem vettek észre."
Egy adott képanyagból valamennyi információ kinyerhető, de 100% bizonyossággal nem lehet kijelenteni, hogy semmi baj nincsen. Ez az aláírás tehát nem az orvos/szakdolgozó kibújása a felelősség alól ha figyelmetlen, hanem a diagnosztikai eszköz korlátainak tudomásul vétele.
Más.
Nem tudom 9-es miért van lepontozva, teljesen korrekt választ adott.
1. Semmilyen vizsgálati módszer sem 100%-os, mikor gyereket csinálsz, ezt nem ártana megérteni.
2. Ha valaki "csinál" egy beteg gyereket (nyilván nem szándékosan, de bizony az ő genetikája), akkor utána valóban az orvos lenne a hibás, mert valamit nem vesz észre? Örüljünk neki, hogy legalább manapság egy részét ki tudják szűrni, régen UH sem volt. Nem kellene minden szart az egészségügyi ellátás nyakába tolni. Főleg nem olyan dolgot, amit nem is lehet 100%-ban detektálni....
Goldmund73!
Igen, te fogalmaztad meg pontosan, amit ki akartam bökni. A szóban forgó szonográfus tényleg nagyon alapos, magánpraxisa is van, sokan kedvelik, járnak hozzá, ajánlják, főleg azért, mert alapos, vizsgálat közben magyarázza, mit látsz (mondjuk avatatlan szemnek bármi lehet ott...). Viszont sajnos biztosan van olyan "kolléga", aki hanyagul végzi a munkáját, és emögé a "nyilatkozat" mögé bújik esetlegesen.
Volt akiben tokeletesen megbiztam, szinten nagy tekintely, de mas szonografus is ranezett a babara. Tobb szem tobbet lat alapon.
Nekem amugy a fogorvosom mondta, h a kollegajanak jobban raall a szeme a rontgen felvetelen erre arra. Jobban eszreveszi a gyulladast stb. Tudom, h nem ugyanaz, de szerintem itt is ervenyesul, hogy valakinek feltunik egy apro elteres a masik elsiklik felette. Az meg, h ez komoly baj jelez e vagy semmiseget az megint mas teszta.
13!
1.) Tisztában vagyok ezzel, sőt, nem is kell genetikai hiba a bajhoz terhesség alatt, vagy szülés közben is történhet olyan komplikáció, hogy maradandó károsodást okoz, illetve születés után is bármikor lehet bármi. Sajnos, mindre van példa családi/baráti körben.
2.) Bárki hibázhat, emberek vagyunk. De azért egy egészségügyis személynek - szerintem - nagyobb felelőssége van, mint pl. egy ügyvédnek.(Ezt már általánosságban írom).
Egy szó, mint száz, sosem volt ilyen fejlett az orvostudomány, 23-24 hétre született babák szinte károsodás nélkül "megússzák", sok sok betegség kiszűrhető, vagy kezelhető. (És ezért nagyon is hálás vagyok!)
És ahogy látom, azért annyira nem gyakori ez a figyelmetlenség (?).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!