Egy éve volt egy vetélésem, és azóta sem jön össze a baba. Lehet az oka, hogy a doki akkor nem vizsgált ki?
Párommal babát szeretnénk, és amikor 4 napja csúszott a vérzésem tesztet csináltam, de az negatív lett. Mikor már 2 hete nem jött meg a dokimmal beszéltem, és azt mondta várjak még két hetet, ha addig semmi, akkor csináljak újabb tesztet és menjek be hozzá, mert megfonhatott a baba, csak a teszt nem jelzi még ki.
Kb két héttel rá először csak pecsételő, de következő naptól 3 napig már nagyon erős vérzésem volt, nem olyan mint amikor normálisan megjön. A dokit felhívtam, közölte, hogy ez vetélés volt, pihenjek, és ennyi.
Most elég sok kismama van körülöttem, és akikkel beszéltem, mind azt mondják, hogy ki kellett volna vizsgáljon a doki, és valószínűleg emiatt nem tudok teherbe esni azóta sem. Most másik dokit keresek, de szeretném tudni, hogy mit kellett volna akkor tennem, és tényleg lehet ez az oka?
Előre is köszi a válaszokat!
No várjunk akkor egy picit.
Elviekben hat hetes terhes voltál a két hét csúszásnál, a teszt negatív volt, majd az orvos telefonon, ultrahang nélkül, látatlanban közölte, hogy elvetéltél? Ilyenről az életben nem hallottam még. Az erős vérzés egyébként semmit nem jelent, a puszta késéstől is lehetséges.
A legkevésbé sem biztos, hogy akkor várandós voltál, elég érzékeny a hcg teszt reagense, a legritkább esetben bizonyosodik be várandósság negatív teszt ellenére.
Mivel negatív volt a teszt, jó eséllyel nem voltál terhes. Kimaradt az ovud, vagy késett, túlzottan megvastagodott a nyálkahártya, ezért erős volt a vérzés, ennyi.
Egyébként ha vetélés is lett volna: egy vetélés után nem szokás kivizsgálást indítani. Hogy miért? Mert a nők baromi nagy része elvetél anélkül, hogy egyáltalán tudna róla. Becslések szerint a fogamzások 50-70%-a (!!!!!) végződik vetéléssel. Ennyi erővel kb. mindenkit ki lehetne vizsgálni, akinek valaha késett pár napot a vérzése, mert lehet, hogy épp elvetélt.
Azt mondom, utólag ne rágódj ezen, tök felesleges.
Ettől függetlenül azt mondom, hogy ha egy éve próbálkoztok aktívan (az aktív próbálkozás azt jelenti, hogy legalább heti 3-szor vagytok együtt bárminemű védekezés nélkül), és nem jött még össze a baba, akkor érdemes orvoshoz menni és elindítani a vizsgálatokat.
Szia!
Csatlakozom az előttem szólókhoz, valószínűleg nem volt baba. A tesztek azért ritkán tévednek, ha jól használják őket. Akkor annyit tehettél volna, hogy tesztelsz 2-3 naponta, akkor most biztosan tudnád hogy mi történt.
Viszont a kivizsgálás nem ártana, csak ne ennél a dokinál szerintem...
A teherbe esés szerintem nem emiatt marad el, hiszen nem történt veled akkor semmi olyan, ami okot adhatna rá. Egyébként ha vetélés lett volna, akkor sem oka, inkább következménye lenne egy kivizsgálatlan problémának. Annak pedig ugyanaz a menete, mintha terhebe sem esel. Vagyis igazából nem számít mi történt egy éve. Ne haragudj, tudom, neked igenis számít, de sajnos a dokik szerint nem. :-(
Viszont még nem késő a kivizsgáláshoz! Bármi történt is akkor, a gond még megvan, hiszen nem esel teherbe.
Először célszerű endokrinológushoz fordulni (hormondoki, nagyságrendekkel többet tud a hormonokról mint egy nőgyógyász!).
Először is köszi a válaszokat!
Amikor 4 napja csúszott, akkor teszteltem, az elvileg 4. hét. A dokimat 2 hetes csúszás után hívtam fel, akkor azt mondta, hogy akkor még simán tévedhetett a teszt, de az újjal várjak még a következő időpontig. Mivel eddig még sose volt ilyen, doki utasításai szerint jártam el.
A tesztelés sűrűségével kapcsolatban meg még korábban mondta, amikor még csak beszéltünk róla, hogy lassan szeretnénk babát, hogy ha ilyen van két hetet várjak az első teszt után, és ha addig semmi, hívjam.
Most szereztem másik dokit a klinikán.
Hm, érdekes hozzáállás a dokitól. :-(
Akkor érdemes két hetet várni, és menni a dokihoz, ha pozitív a teszt. Negatív esetén pedig 2-3 naponta célszerű tesztelni, mert ha van baba, akkor kb ennyi idő alatt duplázódik a HCG, és előbb-utóbb valamelyik pozi lesz.
Egyébként ha rendes időben fogant egy baba, akkor késés után 4 nappal azért már kimtatják a tesztek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!