Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Teherbeesési problémák » Hogy kezdődik a meddőség...

Hogy kezdődik a meddőség kivizsgálása?

Figyelt kérdés

Első alkalommal csak konzultációra kell számítani?

Milyen kérdések várhatók?

Ha csak beszélgetéssel kezdődik oda a férjemmel együtt megyünk és közösen kell válaszoljunk a kérdésekre?

Rettegek az orvosoktól és a vizsgálatoktól, de nagyon szeretnénk már utána járni a dolgoknak és szeretnék előre felkészülni, hogy mire számíthatunk.

okt. 6. 09:51
 1/4 anonim ***** válasza:
Nekem az konzultaciora kellettek a leletek fent volt a honlapjukon h mik kellenek ( ezzel is gyorsitjatok a folyamatot) de ha nincs se baj kaptok beutalot es elmentek. Ok is kerdeznek par dolgok es ti is kerdezhettek.
okt. 6. 10:49
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Nekünk így nézett ki, bemásolom egy másik, hasonló kérdésre adott válaszom :)

De azért van különbség intézmények között, szóval ne lepődj meg, ha Nálatok kicsit más lesz, jó? :)

Menete:

Az első konzultációra mennyit kell várni, az nagyon egyéni. Valakinek 1 hónap, valakinek 3 hónap. Minél előbb kértek időpontot, annál jobb.

Az első konzultáció általában maximum 1 óra, legtöbbször csak beszélgetés. Vinned kell minden leleted, a férjedét is. A házassági anyakönyvi kivonatot nekünk már itt kérték, de úgy hallottam másik intézmény kicsit később kéri. Nálunk nem tudott jönni a férjem, de azt mondták, nem baj, vigyem simán a leleteit.

Kikérdeztek mindenről:

- Életmód, sport.

- Magasság, súly.

- Van-e alkohol fogyasztás, dohányzás. (Remélhetőleg nincs.)

- Mik az alapbetegségek (ha vannak), milyen műtéteim voltak valaha, milyen gyógyszereket, vitaminokat szedsz.

- Van-e allergiád, valami diétáz követsz-e.

- Hány naposak általában a ciklusaid. Hány évesen volt először menstruációd. Mikor volt a legutóbbi menstruáció.

- Voltál valaha terhes, van-e a férjednek előző kapcsolatból gyereke. (Nálunk egyik sem, de ez fontos kérdés, mert attól még, hogy a férjnek már van gyereke, attól még azóta lehet meddő a férj, másodlagos meddőség a neve.)

- Mikor volt az utolsó rákszűrés, mi volt az eredménye.

- Van-e súlyos betegség a felmenőknél, a családban.

- Volt-e valaha átjárhatósági vizsgálatod, nőgyógyászati betegséged, fertőzésed, gyulladásd.

Beszélgetésen kívül:

Ha az első konzultációkor épp nincs menstruációd, akkor intézményfüggő, de lehet, hogy már vesznek is hüvelyi ultrahanggal kenetet vesznek, de kb. ennyi, kapsz későbbre időpontot vérvételekre. (Nekem vettek kenetet első konzultációkor, hüvelyi ultrahang volt + tenyésztés.)

Ha éppen van menstruációd az első konzultációkor, akkor nem valószínű, hogy lesz hüvelyi ultrahang, hanem az első vérvétel, ez is intézményfüggő.

A feleségnek vérvételek: legalább 2 különböző időpontban, menstruáció 3-5. napja között, majd a ciklus vége felé, megmondják majd, mikor, de ovuláció után kb. 7-8 nappal. Ez 2 külön időpont, reggeli órákban.

A vérvételeken nézni fognak hormonokat, például ösztrogén, progeszteron, illetve pajzsmirigy értékek, D vitamin stb. Meg immunológia vérképet, véralvadást stb. A hüvelyi ultrahanggal a szerkezetet nézik, vesznek le kenetet tenyésztésre stb.

Általában kérnek mammográfia és emlő ultrahang vizsgálatot is, protokoll, azt nem tudom, mindenhol kötelező-e, nekem volt. Erre sajnos sokat kell várni állami egészségügyben, 2-3 hónap múlvára adnak időpontot.

Később szoktak a nőnek kérni átjárhatóságit (kivéve, ha rögtön lombik, az eredmények miatt). Azt intézheted magánban is, kb. 70ezerbe kerül, ultrahangos Hycosy vizsgálat a neve. Vagy a meddőségiben TB alapon röntgenes fajta átjárhatóságit kérsz, az ingyenes.

Egyébként menstruáció letelte után kell pár nappal, de még ovuláció előtt, tehát konkrétan meg van mondva, ciklus hányadik napján lehet menni, 7-11 ciklusnap körül, eléggé be van határolva, de majd mondják, ha neked is kelleni fog átjárhatósági.

Párodnak, férjednek vérvétel és spremium minta adás (DNS fragmentáció, tenyésztés, mennyiség, mozgékonyság stb.), andrológiai konzultáció (herevizsgálat stb.).

Kb. harmad az esélye, hogy a férfinél van a gond. Harmad, hogy a nőnél. Harmad, hogy mindkettőtöknek.

Az eredményekkel lesz egy konzultációs időpont, maximum 1 óra hossz. Ott mindent átnéz az orvos, vérvételek, kenet stb. Ott megbeszélitek a továbbiakat. Ide bemehet a férjed nyilván, ha szeretnéd és ráér.

A következő lépés lehet például időzített együttlét ovulációkor, vagy inszemináció, vagy ha indokolt, rögtön lombik. Ha olyan gondot találnak, amit kezelni kell, például hormonális, akkor azzal kezdik, azt helyre kell tenni, elküldenek endokrinológushoz stb, hónapokig eltarthat. Csak azután jöhet a további lépés.

Ha rögtön kezdődhet a kezelés, akkor további időpontok, mindent mondani fognak. Például inszeminációtok lesz. Valakinek rögtön lombik. Tovább nem sorolom, mindenki egyéni.

Inszeminációkor lesz több ultrahang (menstruáció alatt is, igen, nem szabad tőle megijedni), majd gyógyszerezés, ha szükséges, általában tüszőrepesztő injekció, végül maga az inszemináció, amikor felfecskendezik a "srácokat" a férjedtől, nem fáj, nem kell aggódni. Inszemináció alatt végig mondják, mit kell beszedni, hányadik napon hány darabot, kapsz róla egy papírt, nehogy elfelejtsd. De ne szaladjunk ennyire előre.

Árak:

Meddőségi kezelés ingyenes, TB támogatott.

Kivéve néhány speckó DNS vizsgálat, ha az intézmény kiszervezi, nekem 45ezer volt, férjemnek 45+27ezer. Ez gondolom intézményfüggő

Kezelés esetén a gyógyszereket, tüszőrepesztőt stb. meg kell venni gyógyszertárban, van, ami pár száz Ft, van, ami pár ezer Ft.

Vitaminokat is érdemes szedni, szintén egyéni, de a többségnek D-vitamin kötelező + szerves folát (folsav nem jó, szerves folát kell). Ezt is mondja majd az orvos.

Kérdezz nyugodtan, ha valami nem világos, szívesen segítek!

Kitartást kívánok, tudom, hogy milyen rászánni magad, elmenni a meddőségibe, sok vizsgálat, vérvétel... Mielőbbi sikert kívánok!

okt. 6. 12:26
 3/4 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm ezt a hosszú, kimerítő választ, meg is könnyebbültem.

Rettenetesen szégyellem magamat, mert elhanyagoltam az orvos látogatást, 2 éve voltam vizsgálaton és szűrésen legutóbb. A vitamint meg elkezdtem, de mindig abbahagytam 1-1 kudarc után. Talán fél éve szedtem utoljára.

Félek az orvos reakciójától is, hogy "le fog cseszni". De végülis most azért mennék, hogy segítsenek.

okt. 6. 14:24
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

Dehogy, nem fog lecseszni, ne izgulj! 2 éves szűrővizsgálat semmiség, hidd el, legalább voltál 2 éve, az teljesen jó.

Én bevallom, volt, hogy több évet hagytam ki a huszas éveimben, nem vagyok rá büszke, de tanultam belőle. Megvonta a vállát az orvos, "akkor most csinálunk szűrést". Csak hogy jobban érezd magad :D

A vitamin sem csodaszer, hidd el. Csak akkor érdemes szedni, ha célod van vele, vagy kimutatták konkrétan a hiányodat!

Írok egy példát, nekem megnézték vérvételen, kiderült, hogy D-vitamin hiányos vagyok. Elvileg a magyaroknak a nagy része az amúgy. Egyszerűen nem vagyunk a napon 11-15 óra között 20 percet naponta, főleg szellemi munka mellett... Nekem az orvosom megnézte a leletet, mondta, hogy mostantól szedjem, minden egyes nap, nyáron is. Szedem is, hiszek az orvosnak. Néha elfelejtem, 1-1 nap kimarad, nem baj, nem adom fel. Be van állítva a telefonomon rá emlékeztető, rezgés. (Zsíros étkezéssel, ebéddel érdemes bevenni a D-vitamint, mert élénkséget okozhat, ha este veszed be.)

okt. 6. 14:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!