Bajt jelent a rendszeresen elhúzódó peteérés, késői ovuláció?
Ha 35 nap körül van ovulációd, akkor a ciklusaid 45-50 naposak, az már önmagában kivizsgálást igényel, több betegség is okozhatja.
Orvos erre mit mondott? Milyen orvosnál voltál, nőgyógyász? Endokrinológus kivizsgált már?
Az is tünet, hogy többször próbál megrepedni a tüsző.
Amíg ki nem derítik az okát, és azt nem kezelik, nehezebb lesz a teherbeesés, vagy ha teherbe is esel, akkor a megtartás.
Van rá esély, teherbe eshetsz így is, de kevesebb sokkal az esély.
Nekem is ez volt. Nem találták meg a konkrét okát, a ciklusaim 32-52 nap között mozogtak (általában 37-38 nap között voltak azért). Mindig volt ovuláció, de nem combos (25-30 nmol/l-es progeszteron értékkel)
Autoimmun pazsmirigy alulműködésem van, de az kezelve volt letroxal. Endometriózissal műtöttek, de utána se változott a ciklusom hossza. Hajszál vékony voltam, BMI-m az alsó határon, nem volt inzulinrezisztenciám, nem volt pcos. Szétkutattam az internetet, de semmi magyarázatot nem találtam és az orvosok se tudtak semmi konkrétat mondani.
Végül endometriózis műtét után 3 hónappal, 30. napi ovulációból fogant a kisfiam. (összesen 2,5 év próbálkozás után) Probléma mentes terhesség, egészséges kisfiú.
Nőgyógyásznál voltam, de úgy érzem, nem akar belemenni a részletekbe, ha bármit kérdezek, azt érezteti velem, hogy ehhez úgysem értek, ne foglalkozzak vele. Az a baj, hogy ő sem foglalkozik vele, mert 1 év próbálkozás után lesz itt az ideje a kivizsgálásnak, ami első
körben egy petevezeték átjárhatóságit jelent. Tudom, válthatok orvost, de ő itt a megyei kórház osztályvezető főorvosa, magánba járok hozzá, titkon megnyugtató volt hogy szerinte minden rendben van. :(
Most 10 naptári hónap próbálkozásnál járunk, de a ciklusaim egyre hosszabbak.
Pajzsmirigyem rendben, elvileg kizártuk a pcos-t, nincs semmi egyébre gyanú. A dokim azt mondta, innentől ne hőmérőzzek, ne lh teszteljek és ne stresszeljek semmin, úgy fog összejönni. Ez sajnos nem nagyon megy nekem. :(
11:55 Gratulálok a kisfiadhoz!
"szerinte minden rendben van"
Az orvos szerint rendben van a 35+ napos ciklus? Ez szomorú. Sajnos nem, nincs rendben a tested, ha 35. napon van egyáltalán ovuláció, és 45-50 napos a ciklusod.
"Pajzsmirigyem rendben"
Endokrinológus mondta ezt ki? T3, T4, TSH, ATPO stb. értékek és pajzsmirigy ultrahang alapján? Mert a nőgyógyász nem mondhatja ki, hogy minden rendben.
"első körben egy petevezeték átjárhatóságit jelent"
Nem, nem ez az első teendő, ha a ciklusod nincs rendben, hanem endokrinológiai kivizsgálás.
Nem mellesleg az első dolog a férjet kivizsgálni, ha az orvosod ezt még nem javasolta, az baj.
Ha már 10 hónapja próbálkoztok, jelentkezzetek be egy meddőségi centrumba, 2-3 hónap bejutni, mire kaptok egy első konzultációs időpontot, onnantól 1-3 hónap még maguk a vizsgálatok.
A meddőségi ingyenes (kivéve a speciális DNS tesztek, ha kiszervezi az intézmény).
Tegyük fel, hogy nem jelentkeztek meddőségibe. És a nőgyógyászod megvizsgál 2-3 hónap múlva, magánban átjárhatósági stb. Kiderül, hogy valami gond van, inszemináció vagy lombik kell. Akkor hiába vizsgált magánban az orvos, mert a beavatkozásokat csakis meddőségiben lehet elvégezni. Azaz muszáj meddőségibe menni.
Hidd el, sokan járunk ebben a cipőben, a nőgyógyász vizsgálgat, legyint ránk, pedig a meddőségiben már rég kezelnének... Nem kellemes meddőségibe menni, tudom, mi sem szeretünk, de sokáig húzta az időt az orvos nálunk is, á nem kell a meddőségi, nem kell... Már sokkal hamarabb kezelhettek volna, ha az internetes tanácsokra hallgatok kivételesen.
Az elhúzódó ovuláció gondot jelez, valószínűleg hormonális. Ezzel jelzi a tested, hogy gond van, okos a női ciklus.
A többször próbálkozó ovuláció, többször érésnek induló tüsző hormonális problémára utalhat, például ösztrogén dominancia. De ezzel sajnos nem foglalkoznak a nőgyógyászok, ez inkább endokrinológus dolga. Sőt, sajnos még közülük is sokan csak legyintenek rá, nem olyan vészes, legalább megrepedt a tüsző, mindegy, hányadjára, próbálkozzanak, majd ha 1.5 éve nem sikerül, akkor térjünk rá vissza...
"ne hőmérőzzek"
Van hőmérőzésről fotód, meg tudod mutatni, hogy néz ki a görbéd? Például kepfeltoltes.hu és az oda feltöltött fotót töltsd fel ide.
#4 Van olyan meddőségi ahova 4 hét alatt kapsz időpontot. Én is 1 év után bejelentkeztem, mert azt mondta mindenki, hogy jajj fél év mire bejutsz, aztán 4 hét múlva ott voltam.
1 év után kell bejelentkezni. 1 év után nem érdemes tovább várni, de az 1 évet mindenki várja már ki, főleg 35 év alatt, mert ígyis marha sokan vannak ne terheljük pluszba rendszert. 1 év ilyen rendszertelen ciklussal csak 9-10 ciklust jelent. Van akinek rendszertelen ciklussal is sikerül (lásd nekem se lombikból lett gyerekem, hanem spontán 30. napi oviból, és ha megnézed a fertility friend alkalmazásban a terhes görbéket nem egyedi dolog)
Nézegethetik az anti-tpo-t, arra nincs kezelési mód. Ha a TSH rendben nem ezen múlik a teherbe esés. Olyan dolgokat kell vizsgálni, amit lehet kezelni (cukor, inzulin, glutén érzékenység...).
És átjárhatósági amúgy is kell. Azzal nem árt, ha megcsináltatja magánban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!