Hogy eshet valaki teherbe menstruáció alatt? Vagy ha menzesz előtt pár nappal van együtt a párjával?
Két kérdésem lenne egyben:
Itt is lehet olvasni példát, hogy épp menstruált a nő, nem védekeztek (no comment), és megvolt az esély a terhességre. Hogy? Lehetséges?
És mi van akkor, ha pl menzesz előtt 1-2 nappal van együtt a pár védekezés nélkül. Ebből is született már gyerek, de ilyenkor rögtön elmarad a menstruáció, vagy majd csak a következő marad el?
Igen, tudom, rég jártam biológia órára. :)
Nem derült ki gyorsan, mint írtam fel sem tűnt, hogy már meg kellett volna jönnie, 9 hetesen voltam először orvosnál
Spontán peteérés nincs, hiszen a nevében is benne van, hogy "érés", tehát az nem egy pillanat műve, de a köznyelv használja ezt a kifejezést, és orvos is mondott mar ilyet...
A helyzet a következő: a peteérés majd a tüszőrepedés elvileg a ciklus közepén van. De egésszéges termékeny nőnél is évente egy-két ciklus van, amikor nem reped meg a tüsző, a hormonális hatás nem elég erős. Esetleg maga a peteérés is későbbre tolódik. Ilyenkor a tüsző megrepedhet bármikor a ciklus végéig, de az is lehet, hogy a menstruáció alatt, vagy a következő ciklus elején, de lehet, hogy a következő ciklus "rendes helyén" lesz az ovuláció.
Ha egy adott ciklusban megvolt az ovuláció, akkor ugyanabban ciklusban még egy biztos hogy nem következik be.
Viszont azok a nők, akik nem követik figyelemmel a saját peteérésüket, azoknak azzal kell számolni, hogy "bármikor" teherbe eshetnek.
És az is fontos, hogy a nő orgazmusa rásegíthet arra, hogy megrepedjen a tüsző, emiatt nem is olyan ritka az, hogy a ciklus "furcsa időpontjain" esnek teherbe a nők.
A megtermékenyülés pedig a petevezetékben történik, ahonnan átlagosan 7-12 nap, mire levándorol a méhbe a megtermékenyített petesejt és beágyazódik. Ha a menstruáció első napjai alatt történik, akkor lassabb vándorlas esetén már elmúlik a vérzés, és újra megvastagodik a nyálkahártya annyira, hogy sikeres legyen a beágyazódás. Ha a ciklus végén, akkor lehet hogy már nincs vérzés sem.
Valahogy így. 😊
A spontán peteérés hibás terminus.
Helyesen spontán tüszőrepedés vagy spontán ovuláció.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!