Enyhe IR elmúlhat D vitamin hatására?
A dokim szerint előfordulhat, hogy IR-em van. Napi 4000 NE D vitamint szedek most már egy hónapja. Valóban sok minden változott. Pl.eltűntek a pattanásaim (30-on túl vagyok már de még mindig voltak), megerősödtek a körmeim, lényegesen csökkentek a PM-es tünetek.
Ettől függetlenül arra gondoltam, hogy magánlaborban nézetek egy 3 vagy 5 pontos IR-et. Szerintetek érdemes? Ha volt csak a D vitamintól nem múlhatott el egy hónap alatt ugye? Az túl szép lenne... :)
Kedves kérdezőt, a D vitaminnak semmi köze az inzulinodhoz. A D vitamin ettől független nagyon fontos főleg, ha babát szeretnétek. IR-nél diéta mozgás és gyógyszer ami kell, nekünk így sikerült a baba 3 hónap gyógyszerszedés után. Érdemes magánba 3 pontos terhelést csináltatni és úgy felkeresni endokrinológust. Hidd el segíteni fog :)
Diétában meg ne arra gondolj, hogy jaj nem ehetsz semmit. Ha csak enyhe lehet még számolgatni sem kell.
Ami a lényeg: 5ször (6szor) enni.
Reggelire: Szendvics zöldséggel lehetőleg teljeskiörlésű alapanyaggal
Tízóraira mehet a tejes kávé és kekszféleség.
Ebédre bármi, de a legjobb, ha zöldséget és húst is tartalmaz.
Uzsira: gyümölcs és tejtermékek ( Tejet és gyümölcsöt csak ilyenkor szabad enni)
Vacsira: olyat mint reggelire vagy ebédre.
Már egy ilyen fajta étrenddel is sokat segíthetsz én míg nem jutottam el a dokiig így étkeztem, hamar ráállt a szervezetem, bár én nagyon figyeltem mellé a 160g napi szénhidrátra is.
Remélem egy kicsit tudtam segíteni és sok sikert a javuláshoz és a sikerhez :)
Szóval a dokid részben jót mondott, D vitamin kell, de IR-hez az édeskevés.
15hkm
Nem, nem múlik el tőle.
Diéta, mozgás, esetleg gyógyszer, azzal javítható az IR.
3 pontos cukor és inzu vérvételt csináltass.
Nagyon köszönöm a válaszod, sokat segítettél.
Több helyen olvastam, hogy a D vitamin hiány IR-t okozhat, ezért gondolkodtam ebben.
"A D-vitaminról sokáig azt hitték, hogy egy „egyszerű” vitamin, ám az utóbbi évek kutatásai során a tudósok rájöttek arra, hogy már-már hormonként viselkedik, így fontos szerepe van a hormonháztartás egészséges működésében. Éppen ezért hiánya gyakran jár együtt inzulinrezisztenciával illetve pajzsmirigyzavarral is."
Mindenképpen megcsináltatom a tesztet. Ha már ott vagyok egy D vitamin szintet is fogok kérni szerintem. :)
Gratulálok a Babához és nagyon boldog, nyugodt babavárást kívánok Neked!!! :)
Lehet, hogy a D-vitamin hiánya HOZZÁJÁRUL az IR kialakulásához, de sajnos nem segít abban, hogy elmúljon.
Diéta, mozgás.
Nekem a 4000 NE nagyon soknak tűnik, én 2000-ret szedtem, de a nőgyógyászom még ezt is felezte. Szerintem 2000-nél többet ne vegyél be egy nap, hacsak nem kimondottan orvosi utasításra és orvosi ellenőrzés mellett szeded, mert akkor természetesen nem szóltam. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!