Sok év után 40 évesen sikerült a lombikunk (fagyi baba), most 8 hetes és gyönyörű kisfiú. Van 4 tesója még, most gondolkodunk, hogykb.1 év múlva vállaljunk e még babát. Ti ennyi idősen még megpróbálnátok? Mindíg a 4 kis fagyi babóra gondolok.
"A gyerekednek jó lesz, ha lesz tesója. Legalább a nehéz helyzetekben lesz valaki, aki mellette lesz, ha te már nem is leszel."
Kivéve, ha nem lesznek jó testvérek, ami ugye ugyanúgy benne van a pakliban. Senki nem tudja garantálni, ahogy azt sem, nem nem telne megint évekbe egy újabb baba összehozása, és ha végre sikerülne, egészséges lenne-e.
Nyilván 20 évessel is, de akárhogy nézzük, 40 felett már magasabb az esély a genetikai betegségekre, és ki tudja, mire sikerülne egy újabb. Azért, mert összejött sok év után, nem jelenti azt, hogy mostantól simán összejön a következő.
Az anyagi helyzeted meg azért nem kérdeztem, mert feltételeztem, hogy eszedbe sem jutna a 2. gyerek, ha anyagilag nehézségeitek lennének. Meg egy 40 éves nő és párja már tart ott egzisztenciálisan, hogy ne legyen anyagi problémájuk.
41 leszek pár hónap múlva. Első házasságomból van már egy gyermekem, de úgy alakult, hogy a házasságom megromlott, új párom van, neki még nincs gyermeke, de szeretne. Én is szerettem volna még egyet, nyilván jobb lett volna korábban, de a sors nem így hozta. Szóval tervben volt, hogy majd viszonylag rövid időn belül jöhet a közös gyerek... hát ő úgy döntött, hogy siet, mert már beköltözött. Nem sokat tanakodtunk, hogy maradhat-e....
Amúgy egy ismerősöm nemrégiben szült ikreket 42 évesen...
Megjegyzem: amíg nem volt fogamzásgátlás, a nők addig szültek, amíg fogamzóképesek voltak. Nézegessetek régi anyakönyvi kivonatokat! :) Ezt csak manapság idealizálják, hogy mi az optimális kor, de szerintem ezt a természet jobban tudja. Azért van a klimax... de amíg az nem jön, addig szülhetünk. :)
#7 vagyok.
Anyám a hetvenes években szült engem, pont negyven évesen. Akkor még halálba szekálták azzal, hogy felelőtlen, meg hogy biztos down-os leszek.
De ma már a korszerű vizsgálatokkal 99%-ban kiszűrhetőek az anyai életkorból eredő genetikai rendellenességek. Én mindkét terhességemnél megcsináltattam a méhlepény-biopsziát, és mindkétszer negatív lett. A genetikus akkor azt mondta, hogy minden más rendellenességre annyi esélyem van, mint egy 20 évesnek...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!