Terhesség alatt csak megszokott sportokat szabad végezni. Mennyi idő a "megszokás"?
Babát tervezünk, ugyanakkor szeretnék elkezdeni futni. Nem maratont, csak kéne egy kis mozgás. Mozogtam eddig is rendszeresen, járok (más jellegű) edzésre is, sokat sétálok, tornázok, karcsú vagyok és viszonylag izmos, de futni ritkán szoktam. Nem szeretek lityi-lötyi módon kocogni, jobban élvezem a rövid, intenzív sprinteket.
Árthat ez? Ha mondjuk pár hónapon belül sikerül teherbe esnem, addigra hozzászokhat a testem a futáshoz? Vagy majd úgyis érzem, hogy mit bírok, mit nem?
A futasrol az orvosom azt mondta azért nem ajánlott, mert kevesebb oxigént kap a gyerek. Hogy ez tényleg így van -e, azt nem tudom.
Lassú mozgásos sportok ajánlottak, persze az orvos beleegyezésével. pl. aerobik sem...
Én kb másfél éve jártam kondiba mielőtt terhes lettem. Csináltam súlyzós és erőteljes kardió edzéseket. Az orvos azt javasolta, hogy nyugodtan folytassam TERMÉSZETESEN ÉSSZEL a súlyzózást, csak szinten tartásra, nem pedig fogyásra, izomnövelésre stb. 5 és 12 kiló közötti súlyokkal dolgozom. Kardió annyira, hogy ne menjen a pulzus 140 fölé, futást mellőzni kell, hacsak a kismama nem volt maratonfutó 10 évig a terhesség előtt.
Magát a teherbeesést szerintem nem befolyásolja, én is edzettem elég keményen egészen az negyedik-ötödik hétig, amíg ki nem derült a terhesség.
Köszönöm a válaszokat.
Ez milyen már... a futás a létező legtermészetesebb mozgásforma, erre vagyunk kitalálva, és bár nyilván nem öthónapos terhesen kell elkezdeni, de ha van egy alap kondija az embernek, akkor nehezen tudom elképzelni, hogy (ésszel végezve) ártson egy amúgy egészséges nőnek és magzatnak.
Persze nem vagyok orvos, csak fura.
Akkor lehet, hogy majd marad az intenzív séta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!