Tervezés időszakában ki hogyan szedte?
köszi
ha sima fosavat szednék amellé nem kell még vmelyik B vitamin? mintha azt olvastam volna h a folsav felszívódásához szükség van vmire, de már sajnos nem emlékszem:(
köszi
én is ezért gondoltam a terhesvitaminra, mert elvileg abban minden benne van.
Az a vitamin, ami a dobozban van az egy szintetikus anyag, a felszívódása messze nem olyan hatékony (10-15% között van!), mint a természetes vitaminoknak. Vitaminforrásnak valóban nem a heteket utazó, utóérlelt banánra vagy narancsra gondoltam. Hanem pl. a vöröskáposztára, az itthon termesztett almára, sárgarépára, sütőtökre. Ezek mellé nem kell vitamint szedni.
Ennek ellenére azt gondolom, ha valaki akar, akkor szedjed, akár 5 féle vitamint is. De az elborzaszt, hogy mekkora ipar épült a terhes kismamákra teljesen szükségtelen dolgokat ránk-tukmálva.
De még egyszer mondom, aki akarja, az szedje!
A magzatvédő vitamin egyáltalán nem szükségtelen. Főleg a magyar populációt tekintve. Ugyanis a magyar populációban nagyon gyakori a folsav felszívódási rendellenesség, ami nem okoz tüneteket egészen addig, amíg valaki teherbe nem esik, aztán a babája velőcsőzáródási rendellenességgel (pl. nyitott gerinc, koponyahiány) születik. Akinek folsav felszívódási rendellenessége van, annak kb napi 15 tányér spenótot meg kellene ennie ahhoz, hogy biztos elegendő folsav jusson a babának, és nem tudhatjuk, hogy minket érint-e ez a probléma. A velőcsőzáródás ráadásul lezajlik még mielőtt kiderülne a terhesség, ezért nagyon is van értelme szedni már a babatervezés időszakában.
És igaza van a kérdezőnek, a folsav optimális felszívódásához más vitaminokra is szükség van (B vitamin), de vannak egyéb vitaminok, ásványi anyagok (omega3, DHA), amik fontosak a baba fejlődése szempontjából, és a magyarokra nem igazán jellemző, hogy ezeket a dolgokat beviszi a táplálkozással, például hetente többször kellene halat, tengeri herkentyűket fogyasztani. Sokan azt hiszik hogy elég a sok zöldség-gyümölcs, de nagyon nem.
Valóban nagy ipar épül a kismamákra, de úgy gondolom, hogy olyasmin pont nem kéne spórolni, amin a babánk egészsége, vagy akár az élete múlhat. Inkább spóroljunk a ruhákon, babajátékokon, zenélő forgón, falmatricán stb stb, mint a magzatvédő vitaminon.
Válaszolva a kérdésre: ha van rá lehetőség, akkor a legjobb rendesen, naponta szedni a vitamint, de ha csak 2 naponta szeded, az is jobb, mint a semmi.
Ja és még valami.
Könyörgöm senki ne jöjjön azzal a szöveggel, hogy a nagyanyáink sem szedtek semmit, mégis egészséges gyerekeket szültek. A nagyanyáink idejében sokkal gyakoribb volt a vetélés, halva születés, fejlődési rendellenességek előfordulása. Csak abban az időben ezt "természetesnek" vették, mert nem tudtak ellene védekezni. Szültek 6-8 gyereket, és abból jó, ha 2-3 megmaradt. Persze nem lehet mindent a vitamin hiányára fogni, mert ugye abban az időben az orvostudomány sem ott tartott, ahol most, nem volt például ultrahang sem, a terhes nők sokszor kemény fizikai munkát végeztek, kevésbé egészségesen táplálkoztak stb.
Senki sem állítja, hogy vitaminok nélkül biztos beteg lesz a baba. Nagy valószínűséggel akkor is egészséges lesz, ha nem szedünk semmit, de tény, hogy valamivel nagyobb esélye lesz így a különböző rendellenességekre, ezt figyelembe véve szerintem felelőtlenség kockáztatni.
Köszönöm a válaszokat
Próbálok egészségesen táplálkozni, de ez nem mindig sikerül. Vmikor elég kevés gyümölcsöt-zöldséget eszek, így nem valószínű h természetes úton be tudnék vinni annyi vitamint, amennyit kellene. Inkább szedem a vitamint és emellett próbálok változatosan táplálkozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!