Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Teherbeesés » 39 leszek, s talán most...

39 leszek, s talán most felmerül a teherbeesés gondolata. Milyen vizsgálatok / intézkedések szükségesek?

Figyelt kérdés

Első gyerek lenne, nem próbálkoztam sosem.

Mivel nem vagyok túl fiatal, gondolom, vizsgálatok ajánlottak (vagy nem?), vitamin, fogyás, sport... minden tanács jöhet!!!

Hogyan készítsem fel a szervezetemet a magzat befogadására?

#felkészülés #késői terhesség
2013. nov. 1. 20:47
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

Mint minden kismamának tanácsolják: élj minél egészségesebben, ne legyen káros szenvedélyed, egyél sok zöldet, legyél fitt, stresszmentes, szedj folsavat... aztán elmehetsz egy vérképre a háziorvoshoz, fogászati szűrésre, és persze a nőgyógyászhoz rákszűrésre. Aztán az életkor előrehaladtával egyre több kockázati tényezője lehet számodra a terhességnek és sajnos nagyobb az esélye egy beteg babának - de persze ezek csak valószínűségi arányok és fiatalabban is "beletenyerelhet" az ember. Elég sok cikket találhatsz a neten a témában, amikben mindezt felsorolják, és különböző szűréseket ajánlanak. Pl:

[link]

[link]

2013. nov. 1. 21:17
 2/11 A kérdező kommentje:
Huhh, köszi! Kicsit ijesztő...
2013. nov. 1. 23:00
 3/11 anonim ***** válasza:
Én annyit tennék hozzá, hogy a fogaidat mindenképpen csináltasd meg előtte, ha kell, mert tapasztalatból mondom, hogy nem igazán jó, ha a babád mocorog a pocidban téged meg kínoznak mondjuk egy jó kis gyökérkezeléssel :-) Én egy rákszűrést csináltattam előtte és megkérdtem a dokim, nézzen szét odabenn, hogy minden rendben van-e :-) Drukkolok!
2013. nov. 2. 08:55
 4/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen!
2013. nov. 2. 09:32
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

Én most töltöttem be a 39-et első babámat várom, 36 hetes vagyok.

Az elhatározást követően elkezdtem terhes vitamint szedni. Felkerestem a nőgyógyászomat. Rákszűrést csináltattam és érdeklődtem arról ,hogy milyen vizsgálatok és beavatkozások szükségesek akkor, ha nem jön össze a baba.

A doki elmondta a lehetőségeket (apuka vizsgálata, inszemináció, lombik) .

Hál Istennek ezekre nekünk nem volt szükség. Két hónap alatt összejött a baba.

A terhesgondozás során én azt ajánlom, hogy a 12. heti ultrahangot profi ultrahangos orvossal csináltasd meg és kombinált tesztet is végeztess. Az Istenhegyi Géndiognasztikán Hajdu Krisztina, Lintner Balázs a szakma legjobbjai. Amit ők leírnak, azt nem nagyon vonja kétségbe egy orvos sem.

Nekem nagyon jó lett a kombinált teszt eredményem. A dokim szerint jóval fiatalabbaknak is kitűnő eredmény lenne egy ilyen. Ettől függetlenül mi csináltattunk Prenatestet, mert a kombi teszt mégiscsak egy esélyt mutat meg, míg a Prenatest a kromoszómákat vizsgálja.

Az életkorod miatt elküldenek majd Genetikai Tanácsadásra. Ez kötelező. Én is voltam, de megmutatva az ultrahangos eredményemet ill. a kombi tesztet és a prenatestet, azt mondták, hogy valóban nincs szükség magzatvízvételre vagy lepénybiopsziára. Ezek az eljárások is a kromoszómákat vizsgálja, ahogy a prenateszt, de fennáll a vetélés kockázata. Ezért választottam én a Prenatestet, ami költséges, ugyanakkor az egész csak egy vérvétel. Még ultrahanggal sem néztek meg, mert az általam bemutatott ultrahang eredményemet egy elismert szaktekintély csinálta.

A 18-20 heti ultrahangot szintén profi ultrahangossal csináltasd.

Ezek a legfontosabbak, de őszintén mondom, hogy a 20 évesekkel is megcsináltatnám a kombinált tesztet, és ha valaki megengedheti anyagilag akkor a Prenatestet is.

Azt olvastam, hogy manapság sokkal több pl. a 35 év alatt szült nők körében a down kórós baba, pont azért, mert nem szűrik olyan mértékben, mint 35 év felett.

Igazából nem sokban különbözik az ellátása egy 20 évesnek, mint az enyém volt 38-39 évesen. Én a részletekben látom a különbséget.

2013. nov. 2. 09:50
 6/11 A kérdező kommentje:

Kösz szépen!

Az az igazság, hogy nekem az abortusz egyáltalán nem jön szóba, úgyhogy az olyan vizsgálatok, amik arra irányulnak, hogy elvetetheted, ha nem egészséges, azokat átugranám. Csak az az érdekes, ha veszélybe kerül valamelyikünk élete.

A genetikai tanácsadás micsoda? Apa-anya génjeit bevizsgálják??

2013. nov. 2. 14:06
 7/11 anonim ***** válasza:
100%

Ha te egy beteg babát is vállalnál, akkor igazából egy vizsgálat sem fontos abból amit leírtam. Legfeljebb akkor, ha fel akarsz készülni a helyzetre.

A genetikai tanácsadási is erre lesz jó neked, viszont ott felajánlják a magzatvízvételt,(szerintem más nem történik ott, ill. egy újabb ultrahang) és ha neked az egészséges magzat nem a legfőbb prioritás, akkor azt nem is kell figyelembe venni, mivel az csak vetélési kockázatot jelent számodra.

2013. nov. 2. 15:42
 8/11 anonim ***** válasza:

Én is 39 évesen lettem terhes, olyan gyorsan, hogy el sem akrtuk hinni. Egyetértek azokkal, amit előttem javasoltak: fogorvost mindenképpen intézd el előtte és az Istenhegyi valóban a legjobb hely a genetikai UH vizsgálatokra, mi Hajdú Krisztánál voltunk.

Én azt javasolnám még, hogy keress egy olyan orvost, aki nem csak fokhagyma fűzérrel a nyakában mer 40 körüli terhes nőhöz hozzáérni. Nekem ezzel volt még gondom.

Előzetes vizsgálatokon én nem voltam, leszámítva az éves szűrővizsgálatot. Ha nem vagy túlsúlyos (BMI vagy a height-to-waist ratio alapján), rendszeresen sportolsz (főleg a kardió mozgások nagyon jók) és egészségesen táplálkozol, szerintem nincs nagy készülni való - ha nem akar összejönni az egy más kérdés, de elsőre ne erre készülj. Az én orvosom nem nagyon hisz a terhesvitaminokban, esetleg folsavat érdemes előre szedni.

2013. nov. 2. 18:25
 9/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen!

Akkor a túlsúlyt máris elkezdem leadni...:)

A genetikai tanácsadás akkor mi? Csak beszélgetés?

2013. nov. 4. 09:53
 10/11 anonim ***** válasza:

Genetikai tanácsadásra a 12-18. hét környékén kell/lehet menni, a terhességet gondozó nőgyógyász javaslatára.

Vinned kell a leleteidet: 12/18. heti UH, AFP, kombinált teszt, családban előforduló, öröklődő betegségekről, ami érdekes lehet. Ez tk. csak egy beszélgetés, ahol az adott kórház/klinika protokollja szerint eljárnak. Én az SOTE 1. nőin voltam, ahol 35 fölött mindenkit elküldenek amniócentézisre, akkor is, ha negatívak a korábbi leleteid és nagyobb az amnió miatti komplikációk esélye, mint a durva genetikai problémáké. Nekem ez egy nagyon negatív tapasztalat volt, szemben az Istenhegyivel, ahol volt valódi kockázatbecslés pro és kontra.

2013. nov. 4. 10:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!