Most olvastam vhol, hogy aki teherbe akar esni, az nem tarthat macskát, mert betegséget hordoz! Igaz ez?
Jajj, most fáradtam le, ahogy ezt a kérdést elolvastam...
Igen, a macska betegségeket hordoz, ugyanúgy, ahogy még sok más állat is. Attól, hogy valakinek macskája van, még teherbe eshet, nem tiltja semmi, csak kicsit jobban oda kell figyelni a higiéniára. És a macska továbbra is megtartható, nem kell megválni tőle...
Szia!
Nekem van cicám, kutyám, csincsillám, és az első próbálkozós hónapban sikerült a baba:) szerintem butaság, moss kezet mindig,ennyi az egész:-)
Minden után kezet mosok, nem puszilhatom őket, így nem lesz semmi baj sem:)
Üdv. 11+2hkm
A toxoplazma betegség miatt riogatják ezzel a kismamákat.
A macska (is) lehet hordozója ennek a betegségnek (vírus v baktérium azt nem tudom most hirtelen), és ez át tud kerülni emberre is, nagyon szélsőséges esetekben okozhat halvaszülést. Ha valaki régóta tart macskát, valszínűleg már átesett ezen a fertőzésen, és ezzel egy életre védett. Ha biztonságban szeretnéd magatokat tudni, csináltass már most egy toxoplazma szűrést. Ha negatív, akkor érdemes a macsektól távol tartani magad. Pl ne te tisztítsd terhesség alatt az alomtálat, valamint ha ezt más csinálja, lehetőleg sűrűn tegye, és ne másszon a kajádba, meg ne nyalogasd :) (ezt azért mondom mert van aki puszilkodik a macskával-én is)
Am. nemcsak macskától lehet elkapni, hanem pl ha ezzel fertőzött húst eszel.
Az egy elég fontos részlet, hogy ezért sem szabad nyers húst/tojást enni ilyenkor (tatárbifsztek, tükörtojás, lágytojás). Mert ugye abban van ez a baci benne.
De ha a macskád nem kijáró, nem vadászik, nem eteted nyers hússal, akkor ő sem kapja el, kvázi neked sincs mitől tartanod. Az alomba se kerül bele, ha nem evett nyers húst a cicád. Tehát a tipikus házi, benti cicák nem veszélyesek. Ez egy régi riogatás, amit még mindig sokan szeretnek használni. Amúgy is kezet mosol ha eszel, és metrózás után, nem? Na ezután is tedd, főleg ilyen influenzás időszakban.
Utolsó, ez nem egészen így van. Ha pozitív akkor az azt jelenti, hogy már átesett fertőzésen. (természetesen a tisztaságra ettől függetlenül figyelni kell)
Akkor LEHET nagyobb baj, ha friss a fertőzés, tehát terhesség alatt lett pozitív, de az orvosok már ezt is figyelik és egyből gyógyszert adnak rá, nehogy baj legyen.
Mint az egyik válaszoló is megírta, ezért kell kerülni a nyers tojást, húst, kezeletlen sajtokat ilyeneket, mert azok éppúgy fertőznek (az orvosom szerint még inkább fertőznek mint a macskák)
Figyelni kell a cicák tisztaságára, egészségére (féreghajtás, tisztán tartás stb) és persze az alommal nem neked kéne foglalkozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!