A GYED-hez a 365 nap munkaviszonyból lehet a fele táppénzen töltött időszak is a terhesség alatt?
Már nyugodtan próbálkozhattok. Abban igaza van az elsőnek, hogy a táppénz nem alapja sem a tgyásnak, sem a gyednek, csak neked nem ez volt a kérdésed:)
Minden olyan nap beleszámít, amikor ált a munkaviszonyod, függetlenül attól, hogy az adott napon dolgoztál, szabin voltál, vagy táppénzt kaptál.
A gyed összegét úgy állapítják meg, hogy megnézik, mennyi jövedelmed volt az igénylést megelőző évben. Ha ebben az időszakban nem volt 180 bérezett napod, akkor megnézik, hogy az igénylést közvetlenül megelőzően volt-e )tehát ha pl. most igényelsz gyedet, de 2011-ban nincs 180 bérezett nap, mert pl. táppénzen voltál, akkor megnézik hogy 2012-ben volt-e. Ha igen, akkor ennek a 180 napnak a jövedelmével számolnak).
Ha egyáltalán nem volt 180 bérezett nap, akkor megnézik, miért nem volt. Ha azért, mert nagyobbrészt (6 hónapot meghaladóan) táppénzt, tgyást, gyedet kaptál, akkor az utoljára kapott ellátás alapja lesz a gyed alapja. Minden egyéb esetben meg a minimálbér (persze ha a béred ennél kevesebb volt, akkor a béred lesz az alap:D)
Nálad a táppénz azért számít, mert ha táppénz előtt dolgozol 180 napot, akkor az ezalatt keresett jövedelmed alapján állapítják meg a táppénzt, de ha nem dolgozol ennyit, akkor a minimálbér alapján.
Plusz azt se felejtsd el, hogy mivel most kezdtél dolgozni, nem lesz elég a biztosítotti időd a korlátlan táppénzre, vagyis te majd annyit lehetsz táppénzen, amennyit előtte dolgoztál - ha dolgozol 4 hónapot, akkor további 4 hónapot lehetsz táppénzen. Utána sem kell visszamenned dolgozni, csak ellátást nem fogsz kapni.
Köszönöm szépen a kimerítő választ! Így most már tisztán látom a dolgokat, és értem, mi hogyan alakul.
Akkor az az érdekem, hogy legalább 1 évet tisztán dolgozzak, mielőtt táppénzre mennék, hogy a fizetésem után állapítsák majd meg a gyed-et.
Köszönöm még egyszer.
Szia én most vagyok 7 hetes kismama, de már mire születik meglesz a 2 év munkaviszonyom.
Ha neked már megvan az egy éved, szerintem elmehetsz te is táppénzre, de nem tudom biztosan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!