GYermektervezéssel kapcsolatban tudtok nekem segíteni, hogy mennyi és milyen támogatást ad az állam?
Úgy értem, hogy ha oda kerül a sor és meglesz legalább az egy éves munkaviszonyom (minimálbéres közalkalmazott
(70760.-) vagyok,tehát a felsőiskolás éveim felesleges időpocsékolás volt.) akkor egy gyerek után mit és milyen összegben vagyok jogosult megkapni illetve igényelni?És az adott dolgok meddig járnak?
Igénylés előtti évben elért bruttó jövedelmet veszik alapul, annak 60%-a a bruttó táppénz (minimálbér után ez bruttó 55800, nettó 47 ezer, adókedvezménnyel nettó 55800).
A tgyás és a gyed alapja szintén az igénylés előtti évben elért bruttó jövedelem mértéke mindkettőnek 70%, levonás tgyásból 16% szja, gyedből 16% szja meg 10% nyugdíjjárulék.
A tgyás 168 napig jár (és szülés előtt max. 28 nappal kérhető), gyed annyi napig jár, amennyit szülés előtt biztosításban töltöttél, de max. a kicsi 2 éves koráig. Utána a kicsi 3 éves koráig jár a gyes, ami a mindenkori öregségi nyugdíjminimummal megegyező összeg, jelenleg bruttó 28500, nettó 25650.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!