Nemsokára szeretnénk már babát, viszont még nem dolgoztam. Előbb mindenképpen dolgozzak min.1 évet, és csak utána akarjak gyereket, ugye?
Ha a baba születése napján nem állsz jogviszonyban, akkor csak gyes (nettó 25.650 Ft) jár alanyi jogon, illetve a családi pótlék (12.200 Ft.). Ha a párod dolgozik, akkor ő havonta igénybe tudja venni a baba után a családi kedvezményt, ami 10.000 Ft.
Én dolgoztam, de lejárt a szerződésem és rá 1 hónapra derült ki, hogy terhes vagyok. Februárra várjuk a babát. Mivel nehéz elhelyezkedni, így valószínűleg nekem is ezek a juttatások maradnak, illetve a párom fizetése. Így is meg lehet élni és megadni mindent a babának. Ha nagyon szeretnétek babát, akkor szerintem ne várjatok. Én 2 évig dolgoztam ennél a cégnél és folyamatosan hosszabbították a szerződésem, mindig vártunk, hogy majd ha levéglegesítenek, akkor megyek el szülni. Hát ez nem jött össze, de lehet, hogy jobb is így, mert eléggé stresszes munkahelyem volt és így csak a babára tudok koncentrálni. :)
Bocsi a hosszú válaszért :)
Ha van rá lehetőséged, akkor a legjobb az lenne, ha 2év folyamatos munkaviszony(egy cégnél) után mennél el szülni!
Úgy jár a maximális gyed(a 2év), ha a szülést megelőző év előtt van folyamatos 2éved, ami biztosított(tehát, én idén szülök, a gyed alapom a 2010 és 2011-es év és még most iis meg van a munkaviszonyom), meg a tgyás is jár.
És a gyed a fizetésed 70%-a, míg a gyes annyi amit fentebb is írtak!
Tehát igaza van a másodiknak is, gyest mindenképpen kapsz, de a gyed azért több(még ha minimálbéres vagy akkor is).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!