Mikor kér az orvos inzulin rezisztencia vizsgálatot?
Szia!
Endokrinológus kérheti. Az IR-nek sokféle tünete van, bármelyik alapján kérheti. De már önmagában az is elég, ha régóta nem sikerül a baba. Mivel ez a betegség sokakat érint, szerintem fel kellene venni az alapvizsgálatok közé. Elsőre mondjuk egy 3 pontos vizsgálat :
1 vérvétel éhgyomorra, majd 5 percen belül meg kell inni egy cukoroldatot.
2 egy óra múlva újabb vérvétel
3 újabb egy óra elteltével megint vérvétel.
Közben nyugodtan kell csücsülni, nem szabad elmenni mondjuk bevásárolni, mert a mozgás meghamisítja az eredményt.
Mindegyiknél a cukrot és az inzulint nézik. Az eredményből kiderül, hogy fennáll-e az inzulin rezisztencia.
Ha igen, akkor cukorgyógyszer, diéta és mozgás a kezelés.
Én magamnak intéztem magán laborban, mert bár kétszer lombikoztam, egyik doki sem kérte. Persze kiderült, hogy van, és ezekkel az értékekkel esélyem se volt teherbe esni. Na, ennyit erről.
Elsőre érdemes hárompontos terheléses inzulin ÉS cukor vizsgálatot csináltatni. Megszúrnak éhgyomorra, utána megiszol 75 g cukrot vízben feloldva, majd megszúrnak 60 perckor és utána 120 perckor.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!