Mennyi egy petesejt életképes idelye? Ameddig meg lehet termékenyíteni?
Egyet értek amit írtál. Én is így tanultam az iskolában, de szeretném, ha valaki tudományossan megcáfolná.
Mert akkor nem értem, hogy miért magas a hőgörbém.
A nélkül, hogy tudnám mit írt az 1. válaszoló:
A petesejt miután kiszabadult a tüszőből 16-24 órán keresztül életképes. Ez idő alatt lehet megtermékenyülni, de mivel a hímivarsejtek 2-3 napig is bírhatják, így az ovuláció előtti együttlétekkel növelhető az esély. Vagyis az előző napi hímivar sejtek, már "várhatják" a petesejt érkezését, nem kell az együttlétet erre a 16-24 órára időzíteni. A peteérés után 1-4 napon belül (kinek hogy) megy fel a hőd, és fenn is marad a köv. menstruációig. A hő azért megy fel, mert a tüsző, amiből kilökődött a petesejt termeli azt a hormont, ami a hőt megemeli (progeszteron). Ha terhes leszel ez a tüsző megmarad, ha nem, két héten belül felszívódik, és megjön a menstruációd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!