Mi a biológiai magyarázata annak, hogy fogamzásgátló abbahagyása után nagyobb eséllyel, gyorsabban esik teherbe egy nő?
Elvileg azért, mert a petefészkek a hosszú tabletta általi elnyomásból kiszabadulnak és vad tempóban kezdenek el érni a peték, előfordulhat, hogy több is egy ciklusban.
Gyakorlatban meg azt is fontos tudni, hogy a fogamzásgátló egy másik módon is véd a teherbeeséstől, mégpedig úgy, hogy elvékonyítja a méhnyálkahártyát. Erre azért van szükség, hogy ha valamilyen hiba csúszna a számításba és mégis érik meg pete a gyógyszerszedés alatt, és megtermékenyül, akkor sem tud az elvékonyodott méhnyálkahártyán megtapadni és kiürül a következő menstruációval.
A fogamzásgátló abbahagyása után tehát a peték elkezdenek érni akár már az első ciklusban is, de a méhnyálkahártyának akár hónapokra is szüksége lehet, hogy a megfelelő vastagságot elérje, ezért lehet nehezebb ilyenkor a teherbeesés.
Ezért is szokták javasolni általában a néhány hónapos türelmet, hogy nehogy az legyen, hogy a félig-meddig jó méhnyálkahártyán megtapadjon a megtermékenyített pete, de gyengén és néhány héttel később mégis leváljon, mert akkor az már ugye vetélésnek minősül.
Én még arról nem hallottam, hogy hónapokat kell várni arra, hoyg a fogamzásgátló kiürüljön- de azt igen, hogy teljesen felesleges ezzel várni. Olyan kicsi dózisúak a fogigátlók, hogy ez azonnal kiürül a testedből, a méhnyálkahártya meg pont olyan lesz, mint előtte.
Ha biztosra akarsz menni, akkor mondd el a dokinak, hogy babával próbálkoztok szinte azonnal, ő elmondja, hogy Te valóban kicsi hormnontartalmú gyógyszert szedtél-e, azaz indokolt-e várni. Ha nem, akkor megnézi a nyálkahártyád vastagságát is- ha lelkiismeretes- és ha vékonyabb, kapsz rá gyógyszert, amely vastagítja az első hónapban.
Abban teljesen igaza van utolsónak, hogy a fogigátló utáni hónapokban turbótempóban kezdenek dolgozni az elnyomás alól felszabaduló hormonok.
Ha a fogigátló kiürülésére várni kellene- ez sem lenne így.
Ez nem így van,épp ellenkezőleg.
De szerintem függ attól h mennyi ideig szedted.
Ha csak rövid ideig,akkor felszabadulnak a hormonaid az elnyomás alól és akkor ezzel magyarázható a biztosabb peteérés.
De ha éveken át szedted,akkor ennek az ellenkezője áll fenn.Nagyon eltolta a hormonokat és nehezebben eshetsz teherbe.Nehezebben hösszabb idő kell ahhoz h helyreálljon.
8:27-es vagyok, és nem légből kapottak az infóim, hanem megalapozottak. Ezt azért írom le, mert a lepontozás miatt (ami amúgy nem baj) az látszik, mintha hülyeség lenne.
Akinek van fél éve arra, hogy a saját feje után menjen, ámen. Nekem nem volt.
Ettől függetlenül mindenkinek szép babavárást kívánok!
Kedves kérdező!
Buta egy kérdést tettél fel.
Láthatod csak veszekedést szít.
Egyáltalán nem is úgy van ahogyan te a kérdésedben kijelented.
A fogamzásgátlóknak megvannak a mellékhatásai,amik rombolják a szervezeted.
Nehezebb fogigátló szedése után teherbe esni.
Soha nem volt ennyi meddő nő mint napjainkban és nem is fogyott ennyi sok fogigátló mint napjainkban.Ez statisztika.
Kedves utolsó, az a butaság, amit Te válaszoltál, egy hozzáértő (én) nem szokott hülyeségeket beszélni.
Előbbre tartanánk, ha csak megalapozott ismeretek birtokában osztanánk a tanácsokat, az ideje és az egészsége senkinek sem játékszer.
Bocs a kemény szavakért, az nem baj, ha vki nem tud valamit, csak az, ha fogalma nincs, hogy nem tudja, vagy, hogy semmi alapja a meggyőződésének.
Nem mindegy milyen gyógyszerről van szó, lelkiismeretes nőgyógyász pedig vizsgálat nélkül SOHA nem mond olyat, hogy várj 3 hónapot vagy fél évet. Ezt nem árt tudni.
Másrészt kérdező nem tett fel buta kérdést, tsiztán látszik abból, hogy megosztja a véleményeket, főleg nem jelentett ki semmit, egyébként is joga van azt kérdezni, amit jónak lát.
Veszekedés ezen a lapon nem volt, érvek pro-és kontra pedig jó esetben igen.
köszönöm a válaszokat!
11:27es kivételével...sztem sem volt buta a kérdésem, és nem látok veszekedést sehol, a te hozzászólásodon kívül mindenki normálisan elmondta azt, amit ő tud.
Én is hallottam már azt is, hogy nehezebb teherbe esni meg hogy könnyebb,de az utóbbit többször, meg dokik is irják fel nehezen teherbeeső nőknek, kvázi kúraként, csak érdekelt a miért. De megtudtam pár válaszból, köszi érte.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!