Babát szeretnék, de munkanélkülin vagyok. Ha kiderül a
terhesség, táppénzre mehetek?
Ha otthon vagy eleve, miért mennél táppénzre? Arra akkor van szükség, ha valaki dolgozik és olyan a munkaköre, hogy veszélyeztetné a babát vagy eleve problémák vannak a terhességgel.
2009. ápr. 20. 08:42
ha munkanélkülin vagy,akkor nem mehetsz táppénzre!!!!
2009. ápr. 20. 08:46
3/13 A kérdező kommentje:
Akkor a TGYÁS-ra sem leszek jogosult?
A táppénznek nincs semmi köze a TGYÁS-hoz. Én az utolsó napig dolgoztam, mégis kaptam .. A terhességi-gyermekágyi segély annak jár, aki a szülést megelőző két éven belül 180 napon át biztosított volt (nem kell egybefüggő 180 napnak lenni, ha több részletben volt meg a 180 nap, az is számít) és
* a biztosítás ideje alatt vagy
* a biztosítás megszűnése utáni 42 napon belül vagy
* a táppénz ideje alatt szült.
2009. ápr. 20. 09:00
5/13 A kérdező kommentje:
Utolsó válaszolónak: pont ez a baj, hogy februártól munkanélkülin vagyok, októberig kapom onnan a pénzt, de legjobb esetben is januárba szülök. Tehát akkor nem leszek biztosított. Ezért kérdeztem, hogy táppénzre mehetek-e, mert az alatti szülésnél tudom, hogy adják.
Utána néztem. Sajnos így nem működik. A táppénzt csak a munkanélküli előtt vehetted volna ki. Tehát rögtön az után, ahogy megtudtad, hogy megszűnik az állásod. Amikor az lejárt, utána kellett volna munkanélkülire menned..
2009. ápr. 20. 09:12
7/13 A kérdező kommentje:
Előtte voltam passzív táppénzen 26 napig. Utána mentem munkanélkülire.
Tgyásra jogosult leszel, mert a munkanélküliből vonnak egészségbiztosítási járulékot, beleszámít a biztosítási időbe, táppénzt szerintem sem kaphatsz. Ha valamilyen jövedelemre lenne szükséged, ha majd nem kapsz munkanélküli ellátást, esetleg az önkormányzattól kérhetsz szociális segélyt, bár az nagyon kevés.
Az lenne a legbiztosabb, ha bemennél az Egészségbiztosítóhoz, ott a gépből meg tudja mondani neked az ügyintéző pontosan. Én a kolléganőmnek amikor intéztem a tgyás-t, készséggel adtak információt. Esetleg telefonon is megkérdezheted, persze akkor személyes információt nem hiszem, hogy kiadnának, csak nagy vonalakban.
2009. ápr. 20. 09:14
9/13 A kérdező kommentje:
Én úgy néztem, hogy tgyás-ra azért nem lennék jogosult, mert októbertől megszűnik a munkanélküli ellátásom, tehát nem leszek biztosított a szülés ideje alatt és ez kizáró tényező a tgyás-nál. Nem?
09:14-es vagyok. A kolléganőmnél is az volt a gond, hogy még a 180 napot összeszedtük, de volt idő, hogy nem kapott semmilyen pénzt. Ő dolgozott nálunk, de csak 2 hónapig, addig kaphatta a táppénzt is és kb. 1 hónapig semmi és utána a szülés előtt a tgyást igényelhette. De legalább meglett a 180 nap és kapta a tgyást és majd a gyed-et. Ő biztos 2 évig, mi már nem biztos. Sajnos.
2009. ápr. 20. 09:19
Kapcsolódó kérdések: