Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Teherbeesés » Hőmérőzés. Mire figyeljek,...

Hőmérőzés. Mire figyeljek, hogyan csináljam?

Figyelt kérdés
Szeretnék elkezdeni ovutesztelni + hőmérőzni ebben a hónapban. De a hőmérőzéssel gondban vagyok. Milyen hőmerőt célszerű használni? Itthon csak sima digitális van, ami egy tizedesig mér. Fülben is mérhetem? Mi van ha egyik nap 6kor kelek, de hétvégén később? Szóval az "alapszabályokra" lennék kíváncsi.
ma 15:37
 1/7 anonim ***** válasza:
17%
Szia! Szerintem az ovulációs tesztek sokkal jobbak mint ez a hőmérőzés több szempontból…az lh szint mindig változik és amikor tényleg ovu van megbízható eredményt is ad, valakinek a hője meg nem változik terhességnél sem, meg ovunál sem ez nagyon lutri.
ma 15:48
 2/7 anonim ***** válasza:
17%

Én nem szenvednék vele, bőven elég ezeket a teszteket közel olyan időpontja csinálgatni, hidd el ha ott leszel ovunál a teszt +lesz teljes mértékbe, első voltam :) sok szerencsét a ciklushoz

Első voltam

ma 15:49
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Vegyél egy 2 tizedesjegyig mérő hőmérőt. Brendonban pl lehet kapni (nekem pl Breuer OT20 van). Évekig jó és jó lesz majd a gyereknek is pontosan lázat mérni.

Tölts le egy jó appot és töröld le a "naptáram" nevű szörnyűséget. Fertility Friend, Premom, Femometer jók. Utóbbi kettővel be is lehet fotózni az ovu tesztet és megmondja mikor van az LH csúcs (nem mintha nem látná az ember, de na, nem gyakorira kell feltölteni aki bizonytalan). Nem kell az app saját ovu tesztje, az olcsó neten rendelhetőt (pl David) is ugyanúgy beolvassa. Ingyenes verzióval is minden fontosat tud. Ha tudsz angolul ezekben az appokban vannak leírások is (én a fertikity friendét olvasgattam, az minden nap fel is dob egy ilyen kis "tudni valót")

Szerintem szájban mérd. Fülben nem tudom lehet-e én nem dugdosnám a fülembe, ahogy hüvelybe meg végbélbe se, de kinek mi... Ha hétvégén később kelsz nem annyira lényeges, az app jelzi, hogy később mérted, de ki is tudod ütni, hogy ne vegye figyelembe, ha valamelyik érték nagyon off. Ha egy-egy érték nem tökéletes nem lesz semmi, a trendet kell figyelni. Ha van jó minőségű ovulációd szépen látszani fog utólag hol emelkedett meg tartósan a hő akkor is, ha van egy-két később mért magasabb hő a ciklus elején is. A levonogatás szerintem megtévesztő, jobb azt látni mi volt a valóban mért érték és az mellett úgyis ott van mikor mérted. (Minél később méred annál magasabb lesz a hő)

Amúgy aki nagyon elvetemült az hétvégén is állít ébresztőt, mér egy hőt aztán alszik vissza. De mondom, szerintem ez felesleges, látni a lényeget enélkül is. Nem tankönyvi görbe kell, csak az, hogy te lásd mikor volt az ugrás.

ma 16:05
 4/7 anonim ***** válasza:

Ahogy a 3. kommentelő is írta, digitális hőmérővel kell mérni, ami 2 tizedesjegyig mér, neten tudsz venni pár ezer forintért.

Szabály szerint szájban, hüvelyben vagy végbélben kell mérni. Na én tuti nem mérek máshol, csakis szájban, de hát kinek mi :D

Nem jó sem a hónalj, sem a füled.

Egy ciklusban végig ugyanott mérj, ne váltogasd, hogy néha szájban, néha hüvelyben, már csak higiéniai okokból sem. A szájban mérés a legegyszerűbb szerintem.

Ahogy a 3. is írta, tölts le egy alkalmazást hozzá, én a Fertility Friendet ajánlom. Például 36,35 érték egyik reggel. Másnap 36,32 fok. Minden nap írd be az alkalmazásba mérés után. Így az alkalmazás rajzol egy úgynevezett hőgörbét.

Reggel felébredsz, mérsz azonnal. Rögtön ébredéskor kell mérni, még fekve az ágyban, mielőtt bármit csinálnál. Minimum 3 óra alva után. Készítsd oda magad mellé a hőmérőt, hogy fel se kelljen kelned.

Igen, kis idő, mire megszokod, hogy mérsz, de pár hét, és megszokod, ne aggódj.

Közel azonos időben érdemes mérni, különben jelezni is fogja az app, hogy később/előbb keltél. Így is kirajzolja a görbét, csak pontatlanabbul.

(Át lehet számolni az értékeket, ha van kedved/időd hozzá, van arra is neten kalkulátor, minél később kelsz, 0,05 fokot nő a testhőmérséklet minden fél órában.)

A hőmérőzés azért hasznos, mert mutatja az alkalmazás az értékeid alapján, mikor volt ovuláció. Utólag mutatja, megerősíti. Az ovulációs teszt ezzel szemben előre jelzi, sejteti, de az LH teszt nem erősíti meg, hogy biztosan megrepedt-e a tüsző, a hőmérőzés viszont igen. Ezért jó a kettőt egyszerre használni, egymást kiegészítve.

Röviden így mutatja, mikor volt ovulációd: ha 3-4 napig fent van a hőmérséklet, akkor volt ovuláció. Például a ciklusod 1-12. napja között 36,20-36,40 fokokat mérsz. Hirtelen felugrik a 13. ciklusnapon 36,62 fokra, és napokig fent marad, legalább 3-4 napig 36,62-36,72 fok körül, ez most egy példa. Na ebből fogod utólag látni, hogy a 12. ciklusnap körül lehetett az ovuláció.

Mindenkinek kicsit más a görbéje, valakinek például leesik ovuláció napján, de ez nem törvényszerű!

Ha elkezdted mérni, nyugodtan küldj róla fotót, milyen a görbéd, vagy írd ki itt kérdésként, fotóval, megnézzük, ha nem vagy biztos benne, mikor volt ovulációd, segítünk, több ilyen kérdés is volt már. Kell egy kis idő, mire belejössz, és kitapasztalod a saját görbédet, pár hónap.

(A hőmérőzés még arra is hasznos, hogy mutatja, ha valami hormonális kihívás van. De reméljük nálad nem lesz.)

ma 16:52
 5/7 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a segítséget, így már világos. Csakis a ciklus első napján kezdhetem el? Mert ma a 3. vagyok. Viszont biztosra tudom, hogy a 12. és 14. nap között van ovulacióm, csak szeretnék megbizonyosodni róla.
ma 16:58
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Nyugodtan kezd el holnap, a 4. ciklusnap reggelen, emiatt ne aggódj :)

Csak majd vegyél később 2 tizedesig mérőt, az pontosabb.

ma 17:00
 7/7 anonim ***** válasza:

Én sima egy tizedesig mérő hőmérőt hasznâltam, összevissza időpontban ébredtem és így is tökéletesen látszott minden, még a felugrás előtti beesés is. Szóval ha nincs időd új mérőt veni most, kezdd el azzal ami van mert lehet hogy működni fog.

aa fülben méréshez másik fajta hőmérő kell, ami arra való. Plusz gyakorlatot igényel hogy pontos legyen.

ma 21:28

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!