Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Teherbeesés » Ha gyes alatt esem újra...

Ha gyes alatt esem újra teherbe, akkor milyen lehetőségeim lennének?

Figyelt kérdés
Gondolok arra, hogy a munkahelyem nem vesz vissza, ha lejár a gyes, akkor elmehetek munkanélkülire és a szülés előtt 28 nappal tgyás-ra?!Valaki járt hasonló cipőben?
2010. szept. 27. 14:23
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:

Ezt megteheted. Csak ha így szülsz, akkor a tgyás és a gyed alapja a minimálbér lesz (mert azért nem volt béred, mert nagyobbrészt gyesen voltál).

De legalább járni fog minden, mert álláskeresési támogatás alatt is biztosított vagy.

AZt is megteheted, hogy ha lejár a gyes, és már terhes vagy, akkor elmégy táppénzre, így nem küldhet el a munkáltató (arról nem is beszélve, hogy terhesen ki se rúghat rendes felmondással, hiszen felmondási védelem alatt állsz). Kiveheted a szabikat is, mert ha táppénzre mégy, akkor a betegszabadság ideje alatt kapott béred lesz az ellátások alapja, és a szabadság alatt kapott bér ezt az összeget feljebb tornázza.

2010. szept. 27. 14:26
 2/14 anonim ***** válasza:

Én úgy tudom, hogy ha már munkanélkülire mész, akkor biztosított ugyan vagy (meg kapsz segélyt is), de munkaviszonynak nem számít, tehát utána nem leszel jogosult TGYÁSra, sem GYEDre, csak GYESre (amire mindenki). De majd kiigazítják, ha nem így van.

Olyat csinálhatsz, hogy kiveszed a kötelező szabadságodat, és aztán elmész gyorsan táppénzre.

De nagyon várom abszolút szakértők válaszát, mert lehet, hogy engem is érinteni fog ez harmadik csemetével.

2010. szept. 27. 14:28
 3/14 anonim ***** válasza:

Most vagyok ilyen cipőben, de nekem megszűnt a cég.

A munkahelyed vissza vesz!

KÖTELES!

Törvény írja elő!!!

De a legjobb amit tehetsz:

Lemondod a gyest és kikéred a munkahelyedtől a szabadságodat, majd megmondják az meddig tart, mondjuk december 5.-ig szabin leszel, majd december 6.-tól táppénzre kéred magad, a munkahelyednek pedig beviszed a táppénzes papírt és minden megy tovább mint az első babánál.(azért érdemes szabit, táppénzt kérni a gyes helyett, mert az jóval nagyobb összeg lehet!)

VAGY:

Megvárod amíg lejár a gyes, elmész szabira, majd egyből táppénz. Az első baba ideje alatt legalább 2 hónapszabid felhalmozódott!!

Ezt a cégnek ki kell adnia!

Ne menj munkanélkülire, mert nem küldhet el a céged ez törvény.

Ha megszűnik a céged az más tészta, de szerintem nálad nem szűnik..

Akkor írd le még mit mondjak.

Privát is jöhet azt többször nézem!

2010. szept. 27. 14:30
 4/14 anonim ***** válasza:
Második válaszoló rosszul tudod, ezek az ellátások akkor járnak ha biztosított vagy (törvény szövege!) nem akkor, ha munkaviszonyod van, Mert a biztosítottnak számít az, akinek munkaviszonya van, de nem csak az számít annak!
2010. szept. 27. 14:37
 5/14 anonim ***** válasza:

Ja, és harmadik válaszoló, kicsit helyesbítenék, nem visszavenni köteles, hanem nem rúghatja ki rendes felmondással. Még fizetés nélküli szabadságról sem KÖTELES a munkáltató visszavenni - ilyen kötelezettséget nem ír a Munka törvénykönyve.

De valóban nem küldheti el rendes felmondással.

Arra figyelj kérdező, hogy ha csak táppénzre mégy vissza, és a szabikat nem veszed ki, akkor az ellátások alapja a betegszabadság idejére (keresőképtelenség első 15 munkanapja) kapott jövedelem lesz! Vagyis eleve csökkentett összeg alapján fognak számolni. Ha a bruttó béred nem volt több, mint 210 ezer, akkor a szabikat mindenképpen érdemes kivenned, mert arra teljes bért kapsz, ami felhúzza az átlagkeresetedet.

2010. szept. 27. 14:42
 6/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat!
2010. szept. 27. 14:52
 7/14 anonim ***** válasza:

az én is ebben a cipőben vagyok!!!

A munkanélküli ellátás után jár a TGYÁS...viszont azután csak akkor van GYED, ha a tgyás lejárta után a kismama újból munkanélküli..

Tehát munkanélküli, majd szüneteltetés..aztán tgyás, majd ha lejár ismét munkanélküli 1 napig legalább,majd gyed és a munkanélküli szüneteltetése, de figyelem 2009 januártól nem volt lehetséges, így meg kell kérdezni a tb-től, de szerintem csak tgyás és gyes lehet, mint a házunkban is a szomszédnál ez van!

A munkaviszonya a kérdezőnek miért is szűnne meg?

Jogalapja?

Kösz!

2010. szept. 27. 15:05
 8/14 anonim ***** válasza:
A mi cégünknél lévő munkatörvénykönyve szerint a munkáltató köteles a gyed, gyesről visszatérő alkalmazottat a szülés előtti pozíciójába visszahelyezni, köteles kiadni a szabadságot és ezentúl még 30 napig nem mondhat fel, esetleg rendkívüli felmondás, vagy csődeljárás, csoportos létszámleépítés esetén, de mindegy, mert a kérdezőnek egy napra sem kell munkába állni a következő szülésig!
2010. szept. 27. 15:10
 9/14 A kérdező kommentje:

Én teljesen elvesztem már a jogi dolgokban.

Az igazság az, hogy most vesztettem el a 2. babánkat, aki márciusban született volna meg. A kisfiammal júliusban szűnik meg a gyesem, remélem addig újból sikerül teherbe esnem. (vigyáz ránk már fentről valaki!)

A kolléganőmnek a gyes-e lejárt augusztusban, a munkáltatónk nem vette vissza, a szabijait sem adta ki, mert hogy nem köteles, mivel csak "állományban" volt. Én nem értettem, hogy mi van, most ő ügyvédhez fordult.

Én pedig próbálok felkészülni, hogy milyen lehetőségeim is lennének.

2010. szept. 27. 15:50
 10/14 anonim ***** válasza:

Tényleg nem kötekedni akarok, de azért jó, hogy nálatok külön Munka törvénykönyve van:) Ugyanis az EGYETLEN munka törvénykönyve nem ír elő foglalkoztatási kötelezettséget a munkáltatónak, ha a munkavállaló anya a fizetés nélküli szabadság megszakításával vissza kíván térni dolgozni.

Ha figyelmesen elolvasod amit írtam, én csak arra mutattam rá, hogy ha hamarabb kívánna visszamenni dolgozni, akkor nem köteles a munkáltató visszavenni, valamint, hogy az érvelésed nem idevaló, hiszen a kérdező jelen helyzetében a foglalkoztatási kötelezettség abszolút lényegtelen, mert nem a 30 nap miatt nem szüntetheti meg a kérdező munkaviszonyát rendes felmondással, hanem azért, mert a terhessége miatt felmondási védelem alatt áll.

Csak kijavítottam a tévedésed, nem kell azért ennyire felháborodni.

2010. szept. 27. 21:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!